vineri, 19 noiembrie 2010

Groenlanda – aventura arctica

Interesant: in lb engleza - Greenland - adica "Tinutul verde" este de un alb imaculat. Daca ma gandesc la Green in sensul de ecologic - atunci da - nici o urma de poluare nu perturba calitatea aerului si a apei.

Cea mai mare insula a lumii, Groenlanda este inconjurata de Oceanul Arctic si Oceanul Nord Atlantic oferindu-i acestei tari 44,087 km de coasta. Climatul artic extrem de friguros este accentuat de vanturi violente. Temperatura medie anuala este - 3,1 grade Celsius.


Turismul in Groenlanda este in curs de dezvoltare, turistii fiind din ce in ce mai atrasi de peisajele unice in lume si ....surprinzator.....de clima arctica.

Groenlanda este promisiunea unei aventuri si a experientelor de neuitat - noptile arctice ale iernii dau nastere unui amurg continuu mirific, iar in nordul indepartat este intuneric complet, iar cerul este inmuiat in stralucirea aurorei boreale. Zapada creeaza conditii excelente pentru excursii cu sanii trase de caini si croaziere printre multimea de fiorduri, iceberguri si insule.

De ce sa vizitam Groenlanda:

Nuuk este una dintre cele mai mici capitale din lume, cu o populatie de aproximativ 15.000 locuitori. A fost intemeiata in 1728 de catre misionarul norvegian Hans Egede, fiind primul oras al Groenlandei. Fosta sa resedinta este acum receptia parlamentului. Orasul are pe fundal muntii Sermitsiaq si este o destinatie populara pentru vizitatori.

Muzeul National al Groenlandei - se afla in partea cea mai veche a orasului, iar cladirea dateaza din 1728.

Ilulissat este o zona de dezvoltare a Groenlandei si poarta spre Disko Bay si intreaga tara. La inceput numit Jakobshavn, in onoarea fondatorului danez Jakob Sverin (1691-1753), numele Ilulissat (aizberg) este mai folosit in prezent. Sermermiut este o asezare situata la cativa kilometri sud-vest de oras si prezinta urme ale asezarilor din 2000 IHr. Ilulissat are cladiri moderne, dar si vechi si este inconjurat de un peisaj fascinant. Faimosul explorator Knud Rasmussen s-a nascut aici in 1879, iar casa in care a crescut a fost transformata in Muzeul Knud Rasmussen.

Qaqortoq este cel mai mare oras din sudul Groenlandei si centrul administrativ al zonei. In piata situata aproape de port se afla cea mai veche fantana din tara, inconjurata de unele dintre cele mai bine pastrate cladiri, apartinand epocii coloniale.

Nanortalik este cel mai sudic oras la Groenlandei si este inconjurat de zgarie-nori, piscuri abrupte si stanci golase ce marginesc fiorduri.

• Priviti balenele gigantice in Qeqertarsuaq, Aasiaat si Qasigiannguit.

Ittoqqortoormiit este unul dintre cele mai tinere orase din Groenlanda si totodata cel mai izolat. Aici se afla cel mai mare fiord din lume, Scoresby Sund, precum si cel mai mare complex de fiorduri din lume, cu sase fiorduri. Zona este ideala pentru expeditii in caiac sau sanii trase de caini.

Bucataria nordica:

Obiceiurile culinare ale Groenlandei sunt legate de obiceiurile vechii comunitati de vanatori. Vreme de genaratii, mamiferele marine, vanatul, pasarile si pestii au reprezentat principalele surse de hrana. Continutul mare de carne asigura energie pentru un stil de viata dur, in conditiile iernii arctice. Restaurantele din Groenlanda ofera mancare traditionala, dar si un meniu international.

Cand mergem acolo:

Primavara este cel mai spectaculos anotimp in Groenlanda. Este perfect pentru plimbari cu saniile trase caini, "ice fishing", peisaje uimitoare, zile lungi si temperaturi suportabile.
Evenimente: 21 Iunie - Cea mai lunga zi

Sursa: http://www.turistik.ro/groenlanda

Calatorind pe unul din drumurile mai mult sau mai putin imaginare descoperite in Arctica, suntem intampinati de adevarate oglindiri ale timpului si gasim inca de la primul popas noi sensuri in lucruri familiare.

Mostenirea culturala a stramosilor inuiti ne inconjoara in timpul unei lungi nopti polare, ascultand legenda despre Sedna - spiritul ce guverneaza vietatile din adancuri. Spectacolul, aflat la limita dintre fotografie si film, ne aduce trairi posibile numai in Kalaallit Nunaat.

Pentru detalii urmariti link-ul: http://groenlanda.paul-andrei.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu