luni, 24 octombrie 2011

Strasbourg - Orasul perfect

Strasbourg, o destinatie minunata in materie de turism cultural, a inspirat timp de secole figuri precum Gutenberg, Calvin, Goethe, Pasteur si Ricoeur. Considerat a fi unul dintre cele mai frumoase orase din Franta si facand parte din patrimoniul cultural al UNESCO, orasul in care s-a nascut "La Marseillaise" ii cucereste pe vizitatorii sai prin farmecul unic.

Numele orasului, de origine germana, sugereaza o raspantie (Stras-burg - orasul de la rascruce). Si a fost de-a lungul istoriei un oras mult ravnit si cucerit pe rand de romani, alemani, huni, apoi, mai tarziu, pasat intre francezi si germani. Cat despre stilurile arhitectonice si ele sunt felurite, de la gotic la renascentist si de la baroc la art nouveau.

Strasbourg, cunoscut ca "orasul reconcilierii", este locul in care uiti ca esti roman, englez, turc, ucrainean sau rus. Singura identitate pe care ti-o asumi odata ajuns aici este cea a strazilor primitoare, a muzicii orchestrelor care rasuna in fiecare seara la terase si a zambetelor localnicilor. In coltul alsacian al Frantei uiti de tine, ai vrea sa fii mereu in vacanta, iar jobul sa devina un pretext intre calatorii. Strasbourg e orasul care te invata sa devii liber.

Multi asociaza Strasbourgul cu institutiile europene, imaginandu-si poate un oras cu multe cladiri futuriste. Si au dreptate, dar doar in mica masura. Astfel de edificii exista, dar numai in asa-numitul "cartier european", ce gazduieste institutiile europene (Parlamentul European, Curtea Europeana pentru Drepturile Omului, Consiliul Europei si altele) care si ele sunt inconjurate de o intinsa zona verde. In fiecare luna, timp de o saptamana, Parlamentul European isi desfasoara sesiunile plenare la Strasbourg.

Strasbourg e inconjurat ca o centura de apele raului Ill, care in inima orasului formeaza o insula, "Grande ile", legata de celelalte cartiere prin nu mai putin de 21 de poduri decorate, vara, cu vase imense cu flori. Orasul, un fel de mic Amsterdam, se revarsa cu mult dincolo de zona insulei, iar numeroasele parcuri si canale ce-l strabat dau senzatia unui spatiu foarte aerisit.

Urmand cursul Ill-ului, Strasbourgul poate fi batut cu piciorul in cateva ore, asta daca nu includem si popasurile in cateva muzee, cum ar fi cele gazduite in Palatul Rohan (din Place du Chateau 2): Muzeul Artelor Frumoase, Muzeul de Arheologie sau Muzeul Alsacian (Quai Saint-Nicolas 23-25), ce cuprinde de la imbracaminte specific alsaciana pana la obiecte de cult din secolele 13-19, insemnele specifice acestui leagan al civilizatiei europene.

Prima atractie a Strasbourgului este La Petit France sau "cartierul de pe apa", asa cum il numesc francezii. La Petit France este practic centrul istoric al orasului, foarte bine conservat, si situat in zona Grand Ile, locatie care face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO din 1988. Pentru a descoperi detaliile de arhitectura ale cladirilor din Le Petit France va recomandam o plimbare cu vaporasul pe Ill sau una cu minitram-ul pe stradutele pietruite.

Si daca tot va aflati in zona, merita sa vizitati si celebra catedrala gotica Notre Dame, finalizata in 1439, pe care, de altfel, nu o puteti rata, datorita turnului de 142 de metri inaltime (cel mai inalt turn al unei catedrale din Franta).
Una din atractiile sale turistice este ceasul astronomic, construit in anul 1547 de catre un grup de mesteri ceasornicari elvetieni. Figurine metalice reprezentandu-i pe cei 12 apostoli trecand, pe rand, prin fata lui Iisus - ofera un adevarat spectacol cand ceasul bate miezul zilei, ceea ce, tinand cont de diferenta dintre timpul solar si timpul conventional, se petrece la ora 12:30, ora Strasbourgului.


Periplul poate continua in Petite France, cartierul cel mai pitoresc al Strasbourgului, la mica distanta de catedrala. Traversezi un pod si te trezesti intr-o lume de basm, cu stradute stramte, pietruite si case tipic germane in alb si negru, cu frontoane.

O alta modalitate de a vizita Strasbourgul este pe apa, prin intermediul vaporasului, care porneste din dreptul Palatului Rohan si care te poarta timp de aproximativ 45 de minute de-a lungul raului Ill, inconjurand centrul si care ajunge pana in zona institutiilor europene. O metoda de a parcurge orasul mai rapid pentru localnici (dar nu numai) este bicicleta, existand si culoare speciale pentru biciclisti.

De anul trecut s-a introdus TGV-ul si pe directia Paris - Strasbourg, reducand durata calatoriei la 2 ore si 20 de minute. Noua gara pentru TGV a fost construita intr-un timp record si imbraca cladirea vechii gari intr-un fel de acvariu de sticla elipsoidal, dovedind astfel o data in plus grija edililor pentru pastrarea constructiilor-monument si adaptarea lor la nevoile cotidiene, intr-o maniera "soft".


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu