miercuri, 15 august 2012

Serengeti – Atacat de microbul lacomiei

Era anul 1913 cand Stewart Edward White, un vanator american plecat in expeditie prin Africa declara ca dupa zile de mers prin desert s-a trezit in paradis. Era de fapt in Serengeti.

Regiunea Serengeti cuprinde Parcul National Serengeti, rezervatia Ngorongoro, Maswa Game Reserve, Loliondo, Grumeti si zonele controlate de Ikorongo si Rezervatia Nationala Maasai Mara din Kenya. Peste 90.000 de turisti viziteaza Parcul in fiecare an.

Doua sit-uri din patrimoniul mondial si doua rezervatii ale biosferei au fost reunite in cadrul unei regiuni de 30.000 km patrati. Ecosistemul sau unic a inspirat scriitori de la Ernest Hemingway la Petru Mattheissen, regizori precum Hugo von Lawick si Alan Root, precum si numerosi fotografi si oameni de stiinta. Ecosistemul Serengeti este unul dintre cele mai vechi de pe pamant. Caracteristicile esentiale ale climei, vegetatiei si faunei abia daca s-au schimbat in ultimele milioane de ani.

Parcul National Serengeti este situat intr-o regiune de savana africana din Tanzania de nord, la est de Lacul Victoria si se intinde pana la granita din sudul Kenyei. In anul 1929 Serengeti devine rezervatie naturala iar in 1951 Parc National. Denumirea de „Serengeti” provine din limba masailor (in traducere „tara nesfarsita”). Regiunea Ngorongoro din sud-est este o regiune vulcanica devenita din anul 1979 patrimoiniu UNESCO.

Acum atentie: O corporatie care organizeaza vanatori de mamifere mari este gata sa semneze un contract care va alunga 48.000 de membri ai celebrului trib african Masai de pe pamanturile lor, pentru ca seicii si printesele Orientului Mijlociu sa se poata distra in voie ucigand lei si leoparzi. Expertii spun ca presedintele Tanzaniei este gata sa isi dea acordul pentru scoaterea la vanzare a regiunii Serengeti!

Pana in timpurile coloniale in Tanzania n-a fost necesar sa se ia masuri de protectie a naturii sau a animalelor, deoarece bastinasii vanau numai strictul necesar si nu cauzau dezechilibre ale mediului inconjurator. Aceasta situatie se schimba in secolul XIX, la sosirea colonistilor europeni, care dornici de profit au pornit o vanare intensiva, cu arme moderne, a animalelor din regiune. Aceasta interventie nedorita a omului a dus la dezechilibrul ecologic al regiunii locuite de masai.

Masaii sunt un popor de pastori seminomazi care traiesc de secole in Tanzania si Kenya, jucand un rol crucial in prezervarea ecosistemului fragil al zonei. Dar pentru familiile de bogatasi din Emiratele Arabe Unite, ei sunt doar un obstacol aflat in calea unor expeditii de vanatoare de lux. Evacuarea masailor din teritoriile lor ar fi catastrofala nu doar pentru comunitatile de oameni ci si pentru bogatiile naturale ale regiunii. In timp ce presedintele Kikwete poarta discutii cu elitele locale si este gata sa scoata pamanturile la vanzare pentru un asa-zis plan de dezvoltare a regiunii, oamenii vor doar sa isi pastreze pamantul de care presedintele ii poate deposeda printr-un simplu decret.

Presedintele Kikwete stie ca aceasta afacere va starni dezaprobare in randul turistilor interesati de Tanzania – o sursa de castig vitala pentru tara – si face tot posibilul sa tina aceasta tema departe de atentia opiniei publice.
Acesta este unul dintre sutele de apeluri aparute in ultimul timp! Haideti sa protejam tribul Masai si sa salvam animalele din regiunea Saringeti pentru turistii care vor sa le tinteasca prin obiectivul camerei de luat vederi si nu prin luneta armelor mortale!

".. The only living things which look as if they really belonged to it are the Wild Animals. Between the animals and Africa there is an understanding that the human beings have not yet earned .."
Laurens van der Post, Venture to the Interior, 1963
Surse: http://www.serengeti.org/
http://filedelumina.ro/2012/08/15/alungati-de-pe-pamantul-lor/
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu