vineri, 17 august 2012

Doha, Qatar – Escala in modernism

Este destul de greu ca in zilele noastre sa vezi un mare oras in plina expansiune. Este posibil in Doha, locul in care cei mai multi ajung in aeroport, in tranzit fiind spre alte destinatii. Ar fi gresit sa comparam Doha cu Dubai sau New York intrucat nu a capatat o identitate, o esenta proprie pe care sa o simti. Acest lucru se va intampla in viitor, cu siguranta, pe masura ce va fi descoperit de tot mai multi turisti (asa cum s-a intamplat si la Jocurile Asiatice din 2006), oameni care creeaza o atmosfera aparte si insufletesc orasul.

Plimbandu-te prin Doha este imposibil sa ramai indiferent la senzatiile de prosperitate, optimism si viziune pe care cladirile inalte le inspira sau observand localnicii care se grabesc spre mall-uri sau oaze opulente.

Ceea ce atrage atentia in Doha sunt fara indoiala zgarie-norii moderni, spectaculoasa panorama a orasului, expansiunea economica care sfideaza criza occidentala, mall-urile gigantice si turneele sportive internationale.

Intri direct in atmosfera cu o plimbare pe cornisa, observand panorama orasului pe fundalul marii si zgarie norii prinzand contururi deosebite in arsita sufocanta. Golful a fost atent proiectat pentru a facilita plimbarile in acest decor inedit.


Turistii se pot racori in Muzeul de Arte Islamice, o comoara nepretuita a orasului. Situandu-se pe o insula special amenajata, acest muzeu monumental proiectat de celebrul arhitect IM Pei (cel care a imaginat si piramida de la Louvre) are forma unei fortarete postmoderniste, cu un minim de ferestre si transee virtuale. Cu o alee de palmieri care merge in paralel cu faleza, cladirea pare o declaratie indrazneata despre unul dintre cele mai interesante orase din regiune.

Muzeul adaposteste cea mai mare colectie de arta islamica din lume, cu piese aduse de pe trei continente. Textile exclusiviste, ceramica, obiecte de portelan si sticla sunt expuse conceptual: un motiv unic, de exemplu, este ilustrat pe un covor, pe ceramica sau adaptat intr-o bijuterie din aur, care faciliteaza vizitatorilor un sentiment de omogenitate al artei islamice. Aceasta este un muzeu atat de bogat în comori, incat recompenseaza si cele mai scurte si intense vizite. Pentru a evita o supraincarcare senzoriala turistii pot lua o pauza in cafeneaua de la parter sau pot da o raita prin magazinul muzeului.


Satui de atatea antichitati nepretuite? Cautati un tip diferit de comori printre matasuri si mirodenii, nenumarate chilipiruri de vanzare in Souq Waqif, un loc minunat pentru a fi explorat. Sau racoriti-va intr-unul din mallurile orasului, lasand-va antrenati de un altfel de stil decat cel occidental.

Pentru o destinatie cunoscuta mai mult ca o escala decat ca un loc de vacanta, Qatar are atractii interesante de oferit turistilor, fiind o destinatie culturala rafinata de secole de istorie.

Sursa:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu