miercuri, 15 august 2012

Paradisuri acvatice I

Unul din primele mele articole scrise pentru un blog:

Termenul de oceanarium este putin cunoscut si acceptat. Este un termen care nu exista (inca!) in DEX, fiind un cuvant, ca multe altele, preluat direct din limbile tarilor care au si inventat conceptul. Si este un termen destul de vag definit, insemnand fie un parc de specii marine, fie un acvariu de dimensiuni impresionante.

1. Poate cel mai mediatizat este Oceanariumul din Lisabona, Portugalia. O expozitie imensa de specii marine – pasari, mamifere, pesti, diverse organisme si creaturi marine care mai de care mai interesante – in total 450 de specii si 16.000 de exemplare, strategic prezentate in cateva mii de metri patrati de spatiu si ferestre a care permit accesul vizual la acestea. Acest spatiu artificial reproduce perfect mediul natural specific fiecarei specii, respectiv zona Atlanticului de nord, coasta Antarcticii, padurile Pacificului sau recifele de corali din Oceanul Indian. Oceanarium este completat de 25 de acvarii tematice avand caracteristicile fiecarui habitat natural. Este unul dintre putinele locuri care gazduieste specia sunfish, datorita dificultatii reproducerii unui spatiu care sa corespunda celui natural.
Veti simti ca ai oceanul la picioarele tale!

2. Bournemouth Oceanarium, Pier Approach, West Beach, Bournemouth, Dorset, Anglia, Marea Britanie este adresa unui alt parc de acest tip.
Specii din Amazon, Marea Mediterana, Africa, Gange, marile bariere de recife, un spatiu dedicat rechinilor si laboratorul de cercetari marine – abia asteapta sa fie descoperite. Spatiul de scufundari interactive iti permite explorarea spatiului marin fara sa simti o picatura de apa pe piele – este un spatiu super tehnologizat care ofera acces la imagini si informatii incredibile.

3. L’Oceanografic - Autopista del Saler 5, Valencia este un parc marin impresionant. Acestea sunt cateva cifre: 42 milioane de litri de apa, 45.000 de exemplare din 500 de specii din marile si oceanele lumii. Structurat pe doua niveluri, reprezinta cel mai emblematic ecosistem de pe planeta.

Dintre cele zece arii amintim: habitatul mediteranean, oceanele polare – Arctic si Antarctic, insulele, marile tropicale, marea Rosie. Parcul detine si un delfinariu spectaculos (cele 5 piscine il coteaza drept cel mai mare din Europa), un auditorium – care contine acvariul Marii Rosii si cateva zone de gradini botanice. Acestea, pe langa magazine si restaurante numeroase, dintre care se distinge restaurantul subacvatic unde clientii pot servi masa inconjurati de un acvariu imens.



Preluare de pe travelsplendid.ro
Urmeaza partea a II-a

Un comentariu:

udeanul spunea...

Excelenta ! Multumesc!

Trimiteți un comentariu