Singura descriere care s-ar potrivi acestui grup de insule tropicale luxuriante si indepartate, fiecare cu propriul recif de corali si lagune turcoaz putin adanci, este Raiul pe Pamant. Pe uscat – cocotieri si pomi fructiferi, plaje albe intinse si scoici de toate felurile, sub apa – gradini submarine magice, corali si pesti tropicali.
Timpul petrecut aici te poarta departe departe de relaitatea cotidiana. Te relaxezi si uiti de stres si probleme. Un spa extins as putea spune.
Ceasul biologic se acordeaza la cel al naturii guvernate doar de rasaritul si apusul soarelui; nevoile primare – masa si somnul – nu sunt deloc o problema aici – ma gandesc la fructele exotice si la cum poti adormi leganat de briza, intr-un hamac odihnitor. Corpul se intareste prin sporturi in apa, soare si aer crat. Sufletul renaste la privirea apusurilor spectaculoase, iar mintea se odihneste.Maldive sau Insulele Maldive, oficial Republica Maldive, este un stat insular format dintr-un grup de atoli din Oceanul Indian, situat la sud-vest de India in Oceanul Indian . Cei 26 de atoli ai arhipelagului formeaza un teritoriu ce contine 1.192 de insule din care 250 sunt locuite.
Maldivele sunt cel mai mic stat asiatic, atat din punct de vedere al populatiei cat si al suprafetei. Este de asemenea statul cu cea mai mica altitudine maxima din lume.
Situate la rascrucea unor drumuri maritime comerciale vechi, insulele au asimilat diverse influente culturale si religioase.
Vestigiile arheologice demonstreaza ca a existat o lunga perioada budista care a atins apogeul intre secolele 12 si 13. Odata cu raspandirea islamului in vestul asiei, arabii si-au extins legaturile comerciale cu sudul Asiei. Acesta influenta araba a dus la convertirea la islamism, in secolul 12. Micul Muzeu National din Male prezinta o gama larga de artefacte budiste si islamice. Trist, dar adevarat
Una dintre dintre cele mai populare destinatii exotice pentru locuitorii intregii planete, Insulele Maldive, ar putea deschide, in numai cateva decenii, o serie neagra a statelor disparute odata cu cresterea nivelului Oceanului planetar.
Daca media temperaturii atmosferei va creste cu numai doua grade Celsius pana la sfarsitul secolului, „ne temem ca nivelul apelor ameninta chiar existenta natiunii noastre”, deoarece „toate semnele tulburatoare din jurul nostru ne arata ca, incet, dar sigur, marile ne inconjoara si ne invadeaza micul arhipelag”.
Acest avertisment a fost lansat de presedintele Republicii Maldivelor, Maumoon Abdul Gayoom cu ocazia „Zilelor Dezvoltarii Europene” tinute luna aceasta la Lisabona. Tinta mesajului il constituie statele bogate ale lumii, responsabile de cea mai mare cantitate de gaze cu efect de sera. Acestora, Gayoom nu le-a cerut pur si simplu bani pentru a apara insulele de asaltul apelor, ci masuri concrete care ar putea duce la mentinerea temperaturii planetei in limite cât mai apropiate de cele care au facut posibila existenta umana pe mica lor suprafata in ultimii 3.000 de ani.
La 26 decembrie 2004, devastatorul tsunami din Asia de Sud-Est a acoperit complet Maldivele pentru cateva minute.
Ar fi pacat sa le pierdem, nu?
luni, 29 noiembrie 2010
Vacanta in Maldive - in pericol
duminică, 28 noiembrie 2010
Catedrala Sf. Stefan - simbolul Vienei

Stephansdom sau Catedrala Sf Stefan a supravietuit catorva razboaie si a devenit simbolul libertatii Vienei. Cladirea in stil gotic a fost construita in anul 1147. Caracteristica sa principala, acoperisul din tigla taiata sub forma de diamante, a fost adaugat ulterior, in anul 1952.
Cele mai importante evenimente gazduite de catedrala il au ca personaj central pe Mozart, nunta si inmormantarea geniului muzical vienez avand loc intre peretii acesteia.
Impresioneaza:
Turnul inalt de 135 m sau “Batranul Steve”, care permite, dupa urcarea a 343 de trepte in spirlala, admirarea unor panorame surprinzatoare ale orasului.
Turnul Nordic sau Nordturm, neterminat, dar avand adaugate in structura de varf elemente renascentiste; accesul este mai usor, facandu-se prin intermediul unui lift.

O5 – simbolul sculptat in piatra, in fata masivei porti frontale are o semnificatie istorica. Numarul 5 provine de a cincea litera a alfabetului, E, care impreuna cu O formeaza OE – abrevierea de la Österreich (Austria), un cod ascuns menit a simboliza rezistenta fata de anexarea Austriei de catre Germania.



Neobisnuit pentru secolul al 17-lea este si mormantul Imparatului Frederick III, pe care sunt pictate creaturi inspaimantatoare care incearca sa-l trezeasca pe imparat.
Patronul catedralei este Sfantul Stefan, primul martir crestin.
Alaturati-va celor 3 milioane de turisti care viziteaza anual Catedrala Sf. Stefan din Viena.
sâmbătă, 27 noiembrie 2010
Legenda etiopiana

Regina din Saba (Regina Sheba) si Regele Solomon nu sunt doar personaje legendare. In secolul al IV-lea, in timpul Imperiului Axum, a luat nastere Biserica Ortodoxa Etiopiana, aceasta ramanand un pilon al culturii etiopiene, si astazi 51% din populatie apartinad acestei biserici.


Se pare ca la intoarcere Menelik I a adus in Etiopia nu doar pe fiul marelui preot evreu cu o escorta extrem de numeroasa de nobili evrei, dar a adus si Chivotul Legamantului (in care se aflau Tablele Legii date de Dumnezeu lui Moise), pe care Statul Etiopian pretinde ca il detine, in original, pana astazi.
Datorita acestor evenimente, etiopienii ajung sa fie "popor ales", onoare intarita prin acceptarea crestinismului ca religie de stat inca din secolul 4, in timpul Regatului de la Axum, al carui fondator este insasi Regele Menelik I. O serie de victorii impotriva musulmanilor a dat Regatului cu capitala la Axum control asupra drumurilor comerciale spre Marea Rosie, devenind cel mai puternic stat intre Imperiul Roman de Rasarit si Persia, cu legaturi comerciale cu Grecia, India, Arabia, Roma, Egipt.


Sursa: http://www.crestinortodox.ro/pelerinaje/pelerinaj-etiopia-ortodoxa-96958.html
Bisericile in stanca din Lalibela, Etiopia
Micul oras Lalibela din Etiopia este gazda unora dintre cele mai uluitoare vestigii sacre din lume: un ansamblu de 11 biserici cioplite in piatra, fiecare sculptata in intregime, dintr-un singur bloc de granit, cu acoperisul aflat la nivelul solului.
Dintre cei 8 000 -10 000 de locuitori ai orasului, peste 1.000 sunt preoti. Ritualul religios este esential pentru Lalibela, cu procesiuni regulate, posturi extinse, multimi de preoti cantand si dansand. Acest lucru, combinat cu arhitectura religioasa extraordinara si simplitatea vietii dau acestui oras un aer atemporal, facand atmosfera aproape biblica.
Orasul este situat in statul federal Amhara, la o atitudine de 2.500 metri. Daca nu ar fi existat aceste biserici extraordinare, Lalibela aproape sigur nu ar fi aparut pe radarul turistic din Africa.
In timpul dinastiei Zague (1137-1270) orasul era capitala dinastiei. Regele Gebra Maskal Lalibela, care a si schimbat numele orasului in cel actual, a incercat sa reconstruiasca aici Noul Ierusalim; pe de oparte pentru a castiga sustinerea preotilor prin ridicarea de lacase de cult, pe de alta parte pentru locuitorii care nu isi puteau permite un pelerinaj. Multe din cladirile Lalibeliei din acea perioada purtau numele cladirilor din Ierusalim. Insa nu copiau deloc stilul arhitectonic al acestora, fiind intr-adevar unice.
Interesant este faptul ca bisericile nu au fost construite ci excavate. O legenda populara aminteste de ajutorul ingerilor care au participat la constructie. Una dintre biserici, Bet Maryam, contine un stalp de piatra pe care regele Lalibela a scris secretele cladirii bisericilor, inscriptii la care doar preotii au acces.Proiectul regelui Lalibela de a obtine ajutorul bisericii a avut doua rezultate neasteptate: crearea unui loc sfant de o frumusete de neegalat si convertirea regelui la o viata religioasa. Dupa 20 de ani de conducere, a abdicat tronul pentru a deveni pustnic, traind intr-o pestera si mancand numai radacini si legume. Si in prezent regele Lalibela este considerat a fi unul dintre cei mai mari sfinti crestini etiopieni.
Bisericile sunt folosite inca de la constructie, din secolul al 12-lea si in prezent. Primii europeni care au vazut aceste situri sfinte extraordinare au fost exploratorii portughezi in 1520,unul a notat in jurnalul sau ca obiectivele turistice au fost atat de fermecatoare, incat se asteapta ca cititorii descrierilor sale sa-l acuze de faptul ca ar minti. Unicitatea este data de:
Acoperisurile situate la acelasi nivel cu solul; se coboara prin scari inguste. Bisericile sunt interconectate prin tuneluri si trecatori.
Din cele11 biserici ortodoxe, 4 sunt separate de roca din care au fost create iar celelalte 7 au un perete sau chiar acoperisul unit cu aceasta. Bisericile sunt grupate in doua diviziuni separate de canalul Iordan care reprezinta raul Iordan in incercarea de a construi noul Ierusalim.
Simbolurile reigioase sunt omniprezente in sculpturile in piatra bazaltica rosiatica.
Bet Giorgis (Biserica Sf. Gheorghe), una dintre cele mai spectaculoase biserici din ansamblul celor 11, are acoperisul sculptat in forma de cruce, dimensiuni perfecte si precizie geometrica. Este numita "a opta minune a lumii". Conform istoriei etiopiene, biserica a fost construita in urma unei viziuni pe care a avut-o regele Lalibela, in care Dumnezeu si Sfantul Gheorghe i-au explicat exact cum poate fi construita biserica.
In "Grupul de Nord", vizavi de biserica Sf. Gheorghe, se afla o alta constructie notabila. Biserica Beta Medhane Alem, gazduieste Crucea Lalibela si este considerata a fi cea mai mare biserica monolit din lume, o copie dupa biserica Sf. Maria din Zion, Axum.Beta Maryam (Biserica Sf. Maria) – probabil cea mai veche dintre biserici. In peretele de est al bisericii exista o serie de ferestre geometrice sculptate pe verticala: o cruce malteza intr-un patrat, un semi-cerc de genul celui de pe Axum Stelae, o cruce latina si o fereastra simpla, patrata.
Alte simboluri precum: Steaua lui David in combinate cu o cruce malteza, un Soare cu fata umana zambitoare flancat de 8 roti cu spite, scene din Bunavestire.
Bisericile sculptate din piatra au fost inregistrate ca patrimoniu al UNESCO in 1978.
joi, 25 noiembrie 2010
Castelul Linderhof, Germania

Sub indrumarea arhitectului sau, Georg Dollmann, au inceput lucrarile la Castelul Linderhof, care urma sa devina nu un castel reprezentativ pentru Bavaria, ci mai degraba un refugiu pentru regele Ludovic al II, al carui caracter retras era mereu in cautare de locuri care sa ii ofere linistea si protectia necesare afirmarii personalitatii sale singuratice, precum au fost si castelele Neuschwanstein si Chiemsee.
Interiorul castelului este atat de bogat in detalii incat dupa vizita rapida, condusa de un ghid, te simti coplesit si te incearca deja regretul ca nu vei retine prea multe. Imposibil sa nu iti ramana in minte, adanc impregnata, aceasta pasiune a regelui pentru poveste si arta, pentru a da fiecarei camere un concept si a-l ilustra in cele mai mici detalii, de la scenele pictate si decoratiunile abundente, pana la manerele usilor.

Iar daca dupa aceasta portie buna de simbolistica iesi afara sperand ca vei avea parte de o plimbare simpla prin natura, te inseli. In afara de cadrul cat se poate de natural, de peisajul minunat si de spatiul urias alocat gradinii (cam 50 de hectare), totul este din nou plin de semnificatii si rezultat al unei munci impresionante.


Ludovic al II-lea iubea operele lui Wagner motiv pentru care a construit in castel o pestera artificiala cu stalagmite si stalactite pentru a ilustra primul act din opera Tannhauser a compozitorului.
Pestera artificiala (Venus Grotto) cuprinde un lac, jocuri de lumini si muzica – un loc de relaxare creat special pentru rege.


Visatorul rege a fost pus sub paza la palatul Berg de langa lacul Starnberg, lac in care si-a gasit in mod foarte misterios sfarsitul.
Din fericire, dincolo de un destin tragic si controversat, Ludovic a lasat mostenire bijuterii arhitecturale pe care Germania le poarta astazi cu mandrie si cu tot respectul cuvenit.
Castelul Neuschwanstein, Germania

Intruchipare a unui vis, Neuschwanstein si-a inceput povestea in 1869, cand excentricul Ludovic al II-lea al Bavariei concepe aceasta constructie.
Cu doi ani in urma, Ludovic vizitase faimosul castel gotic de la Wartburg care se afla suspendat pe o stanca, deasupra vaii Wartburg, in Turingia. Urmand exemplul tatalui sau, Ludovic l-a angajat pe Christian Jank, un scenograf de la Teatrul Regal, sa proiecteze exteriorul.
Planul curtii castelului Neuschwanstein se bazeaza pe decorul reprezentand curtea unui castel din Antwerp, din actul II al unei productii cu “Lohengrin”.
Ideea pentru Sala Cantaretilor provine din Tannhauser – poet german despre care legenda spune ca a gasit drumul spre lumea subpamanteana a dragostei si a placerii. Sala tronului este pictata cu scene din “Sfantul Graal”, din povestea lui Persifal. Numai pentru dormitorul regelui, sculptat in intregime in lemn, au muncit 14 tamplari timp de 4 ani si jumatate.
Dar alaturi de legende si decoruri romantice, castelul se dovedeste o viziune moderna a acelor vremuri. Detaliile practice ale acestuia depasesc secolul XIX: bucatarie moderna, incalzire centrala, lift. Arhitectura interioara este caracteristica curentului romantic din secolul XIX.

Chiar in dormitorul de la Neuschwanstein, regele a fost declarat oficial nebun, extravaganta si banuita sa homosexualitate ingrijorand guvernul bavarez, iar trei zile mai tarziu a fost gasit, impreuna cu doctorul sau, inecat in lacul Starnberg din apropierea palatului.
Incercand sa imite arhitectura medievala, constructorii din secolul XIX au construit cu migala, complicate si impresionante turnuri si arcade, creand astfel un ansamblu arhitectural unic si impresionant.
Mult mai tarziu, in secolul XX, acest castel impresionant si unicat din punct de vedere stilistic in Europa avea sa serveasca drept model pentru castelul Frumoasei din Padurea Adormita, aflat in Disneyland.

Sursa: http://nomadic.ro/europa/10-castele-din-germania-pe-care-trebuie-sa-le-vezi
miercuri, 24 noiembrie 2010
Castele de poveste din Germania

Castelul Neuschwanstein


Odata ajuns in zona, nu uita sa faci o plimbare si pana la podul Marienbrücke pentru a vedea cascada si o priveliste uimitoare a castelului.
Ludovic al II-lea si-a mai pus amprenta pe doua castele din apropiere:

Castelul Hohenschwangau, resedinta de vacanta a familiei regale, locul in care Ludovic al II-lea a crescut, este minunat pozitionat langa un lac.


2. Castelul Hohenzollern

3. Castelul Babelsberg

Castelul Babelsberg este situat in Postdam, langa Berlin. A fost construit in 1833 de Karl Friedrich Schinkel, langa raul Havel si este inconjurat de un parc maiestuos. Castelul a fost renovat mai tarziu dar si-a pastrat stilul gotic. Momentan castelul este in renovare deci nu se poate vizita inauntru.
4. Castelul Reichsburg Cochem


5. Castelul Schwerin


6. Castelul Mespelbrunn

7. Castelul Zwinger


8. Castelul Braunfels

9. Castelul Eltz

10. Palatul Herrenchiemsee

Inspirat de palatul Versailles, Herrenchiemsee a inceput sa fie construit in 1878. Este situat foarte aproape de Munchen(60km), pe insula Herren de pe Lacul Chiemsee. Insula a fost achizitionata in vederea constructiei „Noului Versailles”, un omagiu adus lui Ludovic al XIV-lea, care idolatriza palatul frantuzesc. Herrenchiemsee a fost insa gandit sa isi depaseasca predecesorul in marime si opulenta. si se prea poate sa fi reusit, cel putin in anumite privinte.
I se mai spune si „Palatul celor 10 zile”, deoarece Ludovic a reusit sa locuiasca in el doar 10 zile.
Sursa: http://nomadic.ro
marți, 23 noiembrie 2010
Legende despre Castelul Huniazilor

Pentru a o feri de necinste, regele ii da de sot pe unul din vitejii sai, Voicu, daruindu-i totodata si un inel ca si dar pentru copilul nenascut, cu scopul de a fi recunoscut atunci cand va creste si va merge la curtea regala. In timpul unei calatorii facuta de familia lui Voicu, poposind pentru a pranzi, inelul este uitat pe o margine a stergarului pe care erau puse merindele. Un corb, atras de stralucirea inelului il fura incercand sa plece cu el. Copilul Ioan de Hunedoara ia un arc si sageteaza corbul, recuperand astfel inelul. Atunci cand creste si ajunge la curtea regala, povesteste aceasta patanie, iar regele, impresionat de aceasta istorie, decide ca simbolul familiei hunedorenilor sa fie corbul cu inel de aur in cioc.
De altfel, si numele familiei provine din latinescul "Corvus", care inseamna "Corb", o pasare care simboliza cu totul altceva in evul mediu, si anume intelepciunea si longevitatea.
Legenda fantanii

Numai ca intre timp Ioan murise iar sotia sa, Elisabeta Szilagyi, a decis sa nu respecte cuvantul dat de sotul sau si nu ii elibereaza pe cei trei turci, hotarand sa fie ucisi. Prizonierii, ca ultima dorinta, cer permisiunea sa scrie pe cheile fantanii o inscriptie: "Apa ai, inima nu", ca un repros pentru promisiune facuta si nerespectata.
De fapt, inscriptia descifrata de Mihail Guboglu glasuieste astfel: "Cel ce-a scris-o este Hassan, prizonier la ghiauri in cetatea de langa biserica". Caracterele vechi arabe continute de inscriptie o dateaza la mijlocul secolului al XV-lea. Pozitia actuala a inscriptiei este pe unul dintre contrafortii capelei.
Legenda construirii cetatii din Hunedoara

Spun ca zane trei deodat
Trei cetati au ridicat
Una-n Hunead, cealalta
La Gradiste-n deal inalt
Alta Orlea p-un deal mare,
Pe sub care Streiul trece
Cu suvaitura tare,
Cu pastravi si apa rece.
Cand odata se-ntalnira,
De cetati s-au intrebat,
Ceste doua sus sarira
Si superb au cuvantat:
Nostrele cetati pe mane
Ori ajute ori n-ajute
Domnul, gata le vom pune,
Hunedoara spune iute:
Si eu pest-o saptamana
De-mi ajuta Dumnezeu,
Si-mi va fi cu indemana
Voi fini tot lucrul meu.
Iaca dar c-a ei cetate
Buna fu si azi se vede
Dar cazut-au celelalte
Stand zidiri cu iarba verde.
Doua zane intr-acea ora
Fier cumplit aridicara
Iute dupa Hunedoara
Invartind il aruncara
Care catre munti fugise
De mania celor doua
Si la tara mai sosise.
Fierul muntele in doua
L-au lovit si l-au taiat,
D-ice muntele si noua
Se numeste Retezat.
Sursa: http://www.castelulcorvinilor.ro/