sâmbătă, 13 noiembrie 2010

Bulgaria – tara cu parfum de trandafiri

Trandafirul, regina florilor, este unul din simbolurile Bulgariei. Nu degeaba a devenit brandul turistic care promoveaza Bulgaria in intreaga lume. Trandafirul, acest dar minuant al naturii, este admirat si folosit in industria parfumurilor, in cea farmaceutica si alimentara.

Valea Trandafirilor, situata in apropierea orasului Kazanluk (unde are loc Festivalul anual al Trandafirului) este unul dintre cei mai mari producatori de ulei de trandafir din lume. Solul si clima din aceasta regiune sunt adorate de catre trandafiri. Conditiile din Kazanlak s-au dovedit a fi mai favorabile pentru cultivarea acestei palnte decat chiar cele din tara de origine a trandafirului- Tunisia.

Valea Trandafirilor nu este o denumire geografica, este doar o notiune, asociata zonei de extractie a uleiului de trandafir.

Valea Trandafirilor este o regiune din Bulgaria situata la sud de Muntii Balcani, intre munti si partea de est a lantului inferior Sredna Gora. Din punct de vedere geologic este alcatuita din doua vai de rauri, cele ale cursurilor Stryama la vest si Tundzha la est.


Valea este renumita pentru industria trandafirilor, cultivati acolo de secole, regiunea producand 85% din uleiul de trandafir din intreaga lume. Zona s-a impus cu un soi stabil, independent de trandafir, diferit ca anatomie si fiziologie de orice alta sursa de ulei de trandafiri din lume. Extractele sunt utilizate si recunoscute de catre parfumeurii din intreaga lume.

Centrul industriei uleiului de trandafir este Kazanlak, in timp ce alte orase importante includ Karlovo, Sopot, Kalofer si Pavel Banya. In fiecare an, numeroase festivaluri organizate in cinstea trandafirilor si a uleiului de trandafir dau aroma, culoare si savoare Bulgariei.


Sezonul de recoltare a florilor dureaza din mai pana in iunie. In aceasta perioada, zona emana un miros superb si este acoperita cu flori multicolore. Procesul de colectare, in mod traditional sarcina femeilor, necesita o mare dexteritate si rabdare. Florile sunt taiate cu grija, una cate una si stranse in cosuri de salcie, care sunt apoi trimise la distilerii.

Bulgaria este unul dintre cei mai mari producatori de ulei de trandafir din lume. Motivul acestei realitati rezida in calitatile sporite ale speciei trandafirului bulgaresc crescut in Kazanluk ("Kazanlashka Roza"), un tip special, care a fost cultivat aici dupa multi ani de cercetare si dezvoltare.


Conform unei legende, soldatii lui Alexandru cel Mare, intorsi la garnizoane, au adus la sud de Dunare primii trandafiri din regiunea orasului Kashan, Persia, prin Siria si Damasc. Oamenii de stiinta bulgari presupun ca pentru inceput cultivarea trandafirilor s-a facut in regiunea Kazanlak, intr-un oras fondat de catre turci in 1420. Trandafirii au fost adusi regulat din Tunisia de catre un judecator turc, care detinea gradini impresionante plantate cu trandafiri parfumati.

Trandafirii bulgari sunt mostenitorii trandafirilor Damascena. Uleiul de trandafir este supranumit "aurul lichid" al Bulgariei, deoarece este un produs foarte scump, utilizat in principal pentru realizarea de parfumuri, ciocolata, lichior si gem.

Ulei de trandafir este de 3 ori mai scump decat aurul real. Un kilogram de ulei de trandafir poate fi extras din 3000 kg de trandafiri. Aceasta inseamna ca, pentru un gram de ulei de trandafir, sunt folosite mai mult de 1300 de flori!

Un comentariu:

Luthelo spunea...

Rosa Damascena se numeste soiul. Si confirm: este sublim!

Trimiteți un comentariu