luni, 21 martie 2011

Belize – “La umbra, eu infloresc”

Combinatie perfecta intre junglele din America Centrala si apele Marii Caraibelor, Belize este o destinatie de vacanta surprinzatoare. Fasii lungi de nisip, palmieri si o mare translucida care descopera un caleidoscop de corali, pesti, delfini si broaste testoase – cam asta ar fi coasta. In interior, ruine ale civilizatiilor antice, 570 de specii de pasari ce pot fi privite, parcurile nationale, rezervatii ale faunei salbatice sau sanctuare marine; mai mult de 40% din suprafata tarii este protejata intr-o forma sau alta, creand un refugiu ideal pentru nenumaratele vietuitoare de pe uscat, mare sau aer si, de ce nu, si pentru turistii dornici de mix-uri spectaculoase.

Sub Umbra Floreo este motto-ul de pe steagul acestei tari, referindu-se la un mahon puternic, "La umbra caruia, eu infloresc"; odata cu rarefierea acestei specii de copaci si intelegerea motto-ul si-a pierdut din importanta si valoare.

Belize atrage peste 850000 de vizitatori anual, dornici sa exploreze misterele vestigiilor Maya, cum ar fi Altun Ha sau Lamanai, sa descopere paradisul pasarilor rare - Crooked Tree Wildlife Sanctuary, sa faca scufundari in Caye Caulker sau Cayes de Nord. Turismul este sectorul cel mai important al economiei si in acelasi timp ce mai mare amenintare a tarii din punctul de vedere al mediului.

Ezoteric, Caracol a fost un important oras mayas care a inflorit in secolul VI d. Hr si ale carui ruine se afla in vestul statului Belize, in apropiere de granita cu Guatemala. Orasul, ascuns de jungla pana la descoperirea sa in 1938, contine numeroase piramide, morminte regale, locuinte si alte structuri, precum si o mare colectie de arta Mayasa.

In prezent, Rezervatia arheologica Caracol, desi restransa la o suprafata destul de mica, permite integrarea perfecta in mediul natural a faunei salbatice.

Cel mai impresionant obiectiv din Caracol este un complex de dealuri cunoscute sub numele de Caana, „Salasul Cerului” pentru mayasi. Aflat la 43.5 metri inaltime, Caana gazduieste patru palate si trei temple. Este unul dintre cele mai elaborate complexe gasite pana in prezent in regiunea mayasa de sud. Camerele palatului au fost initial acoperite cu stucaturi albe si decorate cu vopsea rosie.

Limba oficiala fiind engleza, va las pe voi sa descoperiti mai multe!
http://www.guidetobelize.info/en_sights.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu