duminică, 27 martie 2011

Quinta da Regaleira, Sintra, Portugalia

Situat in Centrul Vechi al Sintrei si intrat in Patrimoniul Universal UNESCO, Quinta da Regaleira este unul dintre acele locuri speciale, mai putin accesibile, incarcate de o bogata simbolistica. Construit la inceputul secolului XX in stilul romantic, acest ansamblu fascinant de constructii plasate in mijlocul unei paduri dense este rezultatul viselor magice ale proprietarului sau, Antonio Augusto Carvalho Monteiro (1848 -1920), coroborate cu talentele scenografice ale arhitectului Luigi Manini (1848-1936).

Imaginatia celor doi a reusit sa dea nastere unui ansamblu mixt, ingloband influente artistice dintre cele mai variate - de la gotic si renascentist, trecand prin stilul Manueline, mergand pana la glorificarea tuturor lucrurilor sfinte ale omenirii, in special valorificarea mitologiilor portugheze si a traditiilor ezoterice.

Quinta da Regaleira este un loc pe care in primul rand il simti. Nu este suficient sa-i rostesti povestea originilor sau a misterelor sale.

Ansamblul trebuie experimentat personal, scenografia gradinilor si a cladirilor sale trebuie personal vazuta si admirata, la fel si Palatul dos Milhões, un adevarat conac al filosofiei, inspirat de alchimie.

Vizitatorilor le este recomandata o plimbare prin parcul exotic, fabulos, lasandu-se sedusi de spiritualitatea primilor crestini in Capela Preasfintei Treimi, care le permite sa coboare in cripta care aminteste de simbolismul locurilor sacre si a lumii de dincolo.

Exista, de asemenea, un vast ansamblu de turnulete ce ofera vederi impresionante, cateva cotloane inedite sau resedinte de tip palat absolut superbe. Veti auzi multe referinte legate de aventurile Cavalerilor Templieri sau de idealurile maestrilor masoni care pe calea initierii coborau o scara in forma de spirala. Si jos, in picioare, pe o stea subliniata de lumina, pare ca se cufundau in sanul Mamei Pamant. Tot ce trebuie sa faceti este sa traversati intunericul grotelor-labirint pana cand veti ajunge la lumina, reflectata in apa lacurilor, de o frumusete surprinzatoare.

In tot acest ansamblu este vorba de magie pura, in nici un caz de imbratisarea unor doctrine pe care le intelegem mai mult sau mai putin!

Sursa: http://www.portugalvirtual.pt/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu