luni, 14 martie 2011

Cheile Dobrogei – important teren arheologic

Chiar nimeni nu face poze la Cheile Dobrogei doar de dragul acestei arte, a fotografiei? Toti vor bani pentru ele?............Mare pacat cand pasiunea se transforma in afacere!

Va invit deci pe toti in aceste locuri si sa-mi scrieti daca merita sau nu sa le fotografiati!

Consider ca imaginea in miscarea este mult mai graitoare insa:



Cheile Dobrogei se afla pe versantul drept al vaii Casimcea, in judetul Constanta, la aproximativ 45 km NV de Constanta. Sunt declarate rezervatie complexa si, teoretic, catarararea este interzisa in zona.

Incepand cu localitatea Mihail Kogalniceanu, unde se gaseste si aeroportul international cu acelasi nume, de-a lungul soselei pana in loc alitatea Casimcea, se desfasoara frumoasele Chei ale Dobrogei, cu rezervatii care impresioneaza prin varietatea vegetatiei si faunei.

Localitatea Targusor adaposteste rezervatia „Gura Dobrogei", un obiectiv important din punct de vedere geologic, biologic si speologic. Peisajele sunt de o frumusete rara - santuri naturale si chei brazdeaza malurile abrupte ale vaii, pesteri sapate in calcar, precum „La Adam” si „Pestera Liliecilor” cu specii de plante deosebite, dar si descoperiri arheologice importante.
Rezervatia este formata din calcare din perioada jurasicului, aici gasindu-se o fauna si o flora de interes deosebit. Calcarele cheilor, reprezinta niste ramasite de atoli, ceea ce justifica forma semirotunda a peretilor. Peretii sunt orientati est/vest si nu au o inaltime mai mare de 40m.

Alaturi de frumusetile naturale, zona este presarata si cu numeroase urme arheologice, in special cele gasite in pesterile presarate de-a lungul Cheilor Dobrogei – resturi de unelte, vanat si chiar urme osteologice ale tipului de oameni care populau aceasta zona in epoca preistorica.

Acces : numai auto pe ruta Harsova sau Constanta (depinde de directia de mers) - Kogalniceanu spre localitatea Targusor(12Km). La jumatatea satului este indicator dreapta, spre Pantelimon. Dupa ~8Km pe camp, apare indicatorul cu "rezervatia Cheile Dobrogei" si drumul incepe sa coboare spre chei.
Perioada ideala : aprilie – iunie, septembrie – noiembrie

Surse:
http://www.comeinromania.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu