luni, 28 martie 2011

Djerba, Tunisia – Insula placerilor

Initial nu intelegi ce te poate surprinde la o insula exotica. Te astepti la mult soare, nisip, mare, palmieri, resorturi luxoase, un pic de desert, haine colorate, dromaderi, magazine de suveniruri. Desigur, toate prezente si in Djerba. Misterul il intelegi mult mai tarziu.

Este o senzatie de placere pe care o traiesti doar aici, in Djerba, o simti si o rememorezi de nenumarate ori apoi. Poate ceva prezent doar in aerul si atmosfera de aici despre care nimeni nu vorbeste. Este greu sa vorbesti despre asta. Este o marturisire pe care ti-o poti face doar tie.

Un taram de legenda unde soarele straluceste timp de 310 zile pe an, Djerba este unul din cele mai seducatoare si misterioase locuri din lume. O insula cu zece mii de palmieri inaltandu-se ca din mare ca un miracol. Aceasta Polynezie a Mediteranei ofera kilometri de plaje cu nisip fin, hoteluri luxoase, ultra moderne sau construite in stilul traditional “menzel”, toate isi asteapta turistii pentru a-i incanta si a le oferi amintiri deosebite.

Insula Djerba se afla in partea de SE a Tunisiei, in golful Gabes, are o suprafata de 514 km patrati si este cea mai mare insula a Africii de Nord. Este renumita pentru plajele largi cu nisip fin ce se intind pe 128 de km, livezile de curmali sau rodii, satele pescaresti, statiunile pline de viata si vestigiile istorice .
Fenicieni, greci, romani, evrei, crestini, arabi, cu totii si-au lasat amprenta asupra acestei insule.

In sec. XII, Djerba era amenintata de regatele siciliene, iar pana in sec XIV a fost macinata de rivalitatea dintre crestini si musulmani. In sec XVI, insula devine cel mai mare salas al piratilor din Marea Mediterana – se spune ca aici poposeau cei mai iscusiti pirati ai vremii. In era otomana insula a fost central regional al comertului cu sclavi.

Astazi, Djerba este o destinatie aproape exclusiv turistica si care isi pastreaza in intregime traditiile.
Houmt Souk, micuta capitala a insulei, isi incanta vizitatorii cu strazi inguste si intortocheate casute frumos colorate in alb si albastru, o bogata flora mediteraneana si cateva atractii istorice.

Borj el Kebir, fortareata istorica a capitalei, construita de romani, iar mai tarziu ocupata de regele Aragon, este o constructie superba, inconjurata de turnuri de forma cubica unde se intra trecand peste un pod construit in secolul al XIX-lea.

Moscheea Fadhloun de pe strada Houmt Souk-Midoun, pietele din Houmt Souk, sinagoga La Ghriba din satul Erriadh, Guellala, un sat al traditiei, al mestesugarilor, al olarilor, unde olaritul a fost practicat inca din vremuri antice sunt doar cateva obiective de bifat pe harta turistilor.

La Muzeul Regional exista o colectie impresionanta de costume naţionale, bijuterii, sculpturi etc.

Peninsula Ras Rmel este un loc special din partea de est a capitalei, renumita pentru Capul Flamingo. Numeroase pasari flamingo isi gasesc adapost aici din noiembrie pana in martie.

Plaja cea mai frumoasa si cea mai cautata de pe insula este Sidi Mahres, datorita nisipului fin si multiplelor posibilitati de practicare a sporturilor nautice.
Pentru a cunoaste mai bine aceasta insula si pentru a ramane cu o amintire cat mai placuta, turistii nu trebuie sa rateze Parcul Tematic. Intr-un incredibil spectacol de imagini si lumini ti se derulează prin fata ochilor istoria si cultura locului.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu