miercuri, 30 martie 2011

Dealul Mitropoliei si Palatul Patriarhiei, Bucuresti

Dealul Mitropoliei sau Dealul Patriarhiei este o colina din Bucuresti, un punct istoric, cultural, arhitectonic, confesional, turistic important pe harta capitalei Romanei. Din punct de vedere confesional, Dealul Mitropoliei este un reper pentru ortodoxismul din Romania, aici fiind in prezent sediul Patriarhiei Romane si resedinta Patriarhului.

O serie de evenimente din istoria Romanei sunt strans legate de acest loc deoarece pana in anul 1997, in Palatul Camerei Deputatilor din complexul Patriarhiei - astazi Palatul Patriarhiei, a fost sediul Camerei Depuatilor, respectiv sediul Adunarii Deputatilor. Tot aici, in cladirea in care se intrunea Divanul Domnesc, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Moldovei si al Tarii Romanesti.

Palatul Patriarhiei, Bucuresti

Palatul Patriarhiei a fost construit de statul roman la inceputul secolului XX, pe locul fostei sali a Adunarii Deputatilor de pe Dealul Mitropoliei din Bucuresti. Vechea sala a Adunarii Deputatilor cu terenul aferent a apartinut Mitropoliei Tarii Romanesti, cu sediul in cladirile ce inconjurau actuala Catedrala de pe Dealul Mitropoliei.

Monumentul edificiu al Palatului Parlamentului, actualmente Palatul Patriarhiei, este construit dupa planurile arhitectului I. Maimarolu, fiind prima lucrare de beton armat din tara. A suferit in timp diverse modificari, cea mai importanta fiind refacerea cupolei, care s-a prabusit la cutremurul din 10 noiembrie 1940.

Dupa decembrie 1989, datorita faptului ca au sporit activitatile misionar-culturale ale Bisericii Ortodoxe Romane, iar spatiile disponibile erau insuficiente ca suprafata pentru desfasurarea acestor actiuni, precum si a faptului ca Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor - si-a mutat sediul in alta cladire, acest imobil construit pe terenul Bisericii, la cererea Patriarhiei Romane, i-a fost dat in folosinta prin Hotararea Guvernului Romaniei cu numarul 941 din 8 octombrie 1996.

Palatul Patriarhiei a devenit, incepand cu 1 ianuarie 2010, Centru de Conferinte si pune la dispozitie, prin inchiriere, spatii pentru organizarea unor evenimente deosebite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu