sâmbătă, 2 aprilie 2011

Prin Patagonia, spre capatul lumii

Cand zorii se revarsa pe Canalul Beagle – “Bulevardul ghetarilor”, lumina diminetii invaluie in albastru ghetarii plutitori care inconjoara vaporul tau, iar linistea intensa si glaciara este intrerupta din cand in cand de trosnituri asurzitoare cand blocurile de gheata se desprind si cad in ocean. Esti in Patagonia de Sud, un taram al imensilor ghetari, al padurii dese virgine si al incredibilei faune.

Patagonia este o regiune din America de Sud aflata pe teritoriul statelor Chile si Argentina.
Patagonia este in marea sa parte o regiune vasta de stepa, formata din 3 zone geografice: Anzii Patagoniei, situati in vestul regiunii, cu varfuri acoperite cu zapada, de 3000-4000 m inaltime (cel mai inalt varf: San Valentin – 4058 m), Podisul Patagoniei in centru si est, ce pierde inaltime dinspre vest spre est, pana ajunge la tarmurile abrupte si stancoase ale Oceanului Atlantic si Tara de Foc, zona insulara din sudul Patagoniei despartita de continent prin stramtoarea Magellan.

O croaziera prin acest peisaj uluitor dezvaluie turistului toate aceste privelisti, pe masura ce vaporul trece prin legendara stramtoare Magellan, de la Punta Arenas in Chile pana in Ushuaia in Argentina – cel mai sudic oras al lumii. Serpuind printr-o retea superba de fiorduri, canale si insule, vaporul iti dezvaluie farmecul acestui taram extrem, de la verdele viu si fauna diversa a parcurilor naturale pana la vanturile puternice care izbesc ghetarii alb-azurii.


Peste 60000 de pinguini se inghesuie pe micile limbi de pamant ale insulei Magdalena, oferind un spectacol irezistibil. De la observatorul din fiordul Pia poti vedea intregul ghetar Pia, cuibarit intre munti, taindu-si calea spre mare, iar in insula Tucker Islet delfini jucausi escorteaza vaporul tau spre golf, in timp ce leii de mare se tarasc lenes pe promontoriul stancos.

Uitandu-te peste Capul Horn si mai departe, acolo unde Atlanticul se uneste cu Pacificul, ai senzatia unei totale izolari. Mici sloiuri de gheata pateaza apele, iar vanturile aprige care candva se impotriveau atator expeditii bat incontinuu aici, la ultima oprire inainte de Antarctica si de capatul pamantului.

Expresia “Doar nu te duci in Patagonia” ramane indiciul ca pe Pamant totul este finit, Patagonia fiind destinatia cea mai ravnita a oricarui explorator.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu