joi, 7 aprilie 2011

Harman - Biserica cetate

Biserica cetate din Harman se afla in comuna cu acelasi nume, la o distanta de circa 10 km de Brasov, Transilvania. Intraga zona este cunoscuta in special pentru biserica fortificata impresionanta.

Istoria cetatii Harmanului se leaga de prezenta Ordinului Cavalerilor Teutoni in Tara Barsei in primele decenii ale secolului al XIII-lea la Feldioara, Prejmer, Rasnov si Sanpetru. Prima atestare documentara a asezarii dateaza insa de la 21 martie 1240, la 15 ani dupa alungarea Cavalerilor Teutoni din aceste teritorii.

Biserica este inconjurata de ziduri, dupa modelul fortaretelor saxone din aceasta zona. Zidul de incinta al cetatii are o forma ovala, asemanatoare cu cea de la biserica evanghelica din Prejmer, fiind inalt de 12 metri, gros de 2 metri si intarit cu 7 turnuri de aparare, dintre care unele dotate cu orificii pentru turnarea de smoala topita asupra asediatorilor.

In interiorul bisericii se pastreaza si astazi bancile de lemn realizate in secolul al XVI-lea. Orga si altarul au fost renovate ulterior, datorita contributiei regelui polonez Carol al XII-lea. Masivul turn din partea de vest a fost construit in secolul al XIV-lea. Tot aici exista o capela funerara cu picturi murale de factura gotica (1460-1470), avand ca tema "Judecata de Apoi".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu