miercuri, 13 aprilie 2011

Stancile Moher, Irlanda

Stancile Moher, unul dintre cele mai maiestuoase peisaje ale Irlandei, sunt situate langa localitatea Liscannor, in comitatul Clare, in partea de vest a tarii. Numele lor vine de la cuvantul irlandez “Aillte an Mhothair ” care inseamna “stancile ruinei”, fiind, de asemenea, cunoscute si sub numele de Stancile Mohair.

Stancile se ridica 120 de metri deasupra oceanului Atlantic, in locul denumit Capul Vrajitoarei (Hag’s Head) si ating o inaltime maxima de 214 metri in partea de nord a turnului lui O’Brien, fiind intinse pe o lungime de aproape 8 kilometri. Turnul O’Brien este un turn de piatra construit de Sir Cornelius O’Brien, un descendent al regelui Irlandei Brian Boru, pentru a impresiona vizitatorii de sex feminin.
Acest monument natural, parte a patrimoniului mondial UNESCO, s-a format in aproape 300 de milioane de ani, fiind inca in proces de formare. In acest loc traiesc peste 30.000 de pasari, din 29 de specii diferite.

Privelistile de pe stanci atrag aproape 1 milion de vizitatori pe an, facand din acestea una dintre cele mai populare destinatii turistice din Irlanda, chiar daca au fost incluse in circuitul turistic abia in 2007. In apropierea lor a fost deschis un centru turistic informativ si interactiv pentru a putea permite explorarea acestor frumuseti ale naturii.

Din iulie 2009 stancile au fost nominalizate printre cele 28 de finaliste ale “Celor mai noi Sapte Minuni ale Naturii”, castigatorul urmand sa fie anuntat pe data de 11 noiembrie 2011. De asemenea, stancile Moher au aparut in diverse filme, cel mai recent fiind “Harry Potter si Printul Semipur”, in 2009.
Daca nu ai vazut pana acum un peisaj care sa-ti taie respiratia atunci nu ar trebui sa ratezi acest obiectiv turistic spectaculos. Cei care doresc sa admire stancile de la baza apei pot lua unul dintre feriboturile care pleaca de la Liscannor spre insulele invecinate. De asemenea, daca esti pasionat de surf aici vei gasi valurile perfecte pentru practicarea acestui sport, zona in care se afla stancile Moher fiind renumita pentru valurile sale gigantice.
Articol scris de Anne Marie pentru TravelSplendid.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu