marți, 12 aprilie 2011

Angel, Venezuela – cea mai inalta cascada din lume

Un loc salbatic, de o frumusete rara, Salto Angel sau Salto del Angel (Cascada Îngerului) este mai putin faimoasa decat alte cascade ale lumii. Totusi, este cea mai inalta de pe glob, cu o cadere de apa de aproape un kilometru, din varful unui munte abrupt si stancos.

Cascada Angel se afla in parcul national Canaima, o padure ecuatoriala din sud-estul Venezuelei, chiar la sud de raul Orinoco.

Canaima ocupa 3 milioane de hectare, fiind al 7-lea parc national, ca marime, din lume. Este o combinatie de magie si realitate, cu nenumarate rauri, lagune, paduri, cascade si tepuy. Flora si fauna parcului includ multe specii endemice (unice in lume), iar locuitorii, indienii pemon, au o cultura, gastronomie si un folclor pline de elemente unice.


Existenta cascadei este un mister. Ea nu este "hranita" de catre surse conventionale de apa (un ghetar care se topeste, un rau, un lac). Intreaga cantitate de apa care cade din varful muntelui nu este decat apa de ploaie, care se evapora, apoi face condens pe norii de deasupra. Este ca si cum norii s-ar deschide, lasand apa sa curga numai deasupra cascadei.

Apa cascadei curge din varful unui tepuy, adica un munte cu panta abrupta, aproape perpendiculara pe sol si cu varful plat. Numele ales de vechii locuitori, Auyantepuy, inseamna "Muntele Diavolului". Nici nu te mira acest nume, avand in vedere infatisarea salbatica pe care o are locul.

Inaltimea totala a Cascadei Ingerului este de 979 metri, dar apa intra in cadere libera de la 807 metri. E o inaltime atat de mare, incat in anotimpul uscat, apa se evapora inainte de a ajunge jos. Locuitorii o numesc Salto Angel sau, in limbaj indigen, Kerepakupai-merú. Acest din urma nume, in limba indienilor Pemon inseamna "care cade din cel mai adanc loc". In mod ironic, numele cel mai cunoscut al cascadei, acela de Angel, nu are nicio legatura cu Raiul sau divinitatea.

De fapt, este numele lui Jimmy Angel, un pilot aventurier, care a vazut pentru prima data cascada in 1933, cand inca nimeni nu stia de ea, in afara indienilor, desigur. In 1937, el s-a intors impreuna cu sotia si cativa prieteni si a aterizat chiar in varful muntelui Ayantepuy, in incercarea de a convinge intreaga lume ca ce a vazut este adevarat, ca intr-adevar exista o cascada uriasa in padurea ecuatoriala a Venezuelei. Avionul a ramas impotmolit in pamantul mlastinos, iar Jimmy si prietenii lui nu au avut alta solutie decat sa coboare panta abrupta a muntelui. 11 zile le-a luat sa ajunga din nou in civilizatie.

Din fericire, incercarea lui Jimmy Angel a fost un succes si cascada care azi ii poarta numele a devenit cunoscuta in intreaga lume. Avionul a stat timp de 33 de ani in varful muntelui, dupa care a fost coborat cu un elicopter, a fost restaurat si expus in aeroportul din Ciudad Bolivar.

Fiind asezata in inima padurii ecuatoriale, la Salto Angel nu se ajunge usor. Este nevoie de o calatorie prin aer, pe apa si prin jungla, deci trebuie sa "muncesti" pentru a castiga drepul de a vedea cascada.
Sursa: http://www.flu.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu