marți, 12 aprilie 2011

Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane, Deva

Infiintat la sfarsitul anilor 1880, muzeul avea drept scop pastrarea vestigiilor arheologice, a documentelor istorice, numismatice, obiectelor de etnografie si de stiintele naturii, descoperite, colectate sau achizitionate de pe teritoriul comitatului Hunedoara.

Dupa anul 1882, profilul arheologic al colectiilor devine predominant datorita cercetarilor de teren intreprinse in zona cetatilor dacice din Muntii Orastiei, la Banita, Cozia, Micia, Strei si Deva.

"Magna Curia" sau Castelul Bethlen, sediul actual al muzeului este una dintre cele mai vechi constructii ale Devei.

Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane al carui sediu se afla, din 1937, in aceasta valoroasa cladire numara intre sectiile sale pe cele de arheologie, istorie, stiintele naturii, arta ce contin in colectiile lor piese de patrimoniu cultural national sau muzeal.

Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva se inscrie in larga retea a asezamintelor muzeale din Romania, ca un organism dinamic care, prin colectiile si activitatea sa, aduce o substantiala contributie in cercetarea stiintei istorice, in ilustrarea drumului parcurs de societatea omeneasca din cele mai vechi timpuri pe meleaguri hunedorene si, in general, la promovarea culturii.

Desfasurandu-si activitatea intr-o regiune deosebit de bogata in marturii arheologice si istorice, muzeul din Deva si-a dovedit eficienta prin descoperirea, conservarea si studierea multor valori culturale. Prin bogatele colectii, prin valoarea muzeala si stiintifica a pieselor si datorita unei neintrerupte investigatii arheologice si istorice, muzeul si-a castigat un justificat renume, atat in tara cat si in cercurile stiintifice din strainatate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu