marți, 5 aprilie 2011

Cazanele Dunarii – monument al naturii unic in Europa

Cel mai bun articol! Era mesajul transmis in fiecare dimineata de administratorul blogului la care am colaborat. Un mesaj repetat 6 luni de-a randul. Succesul acestuia nu mai reprezinta un mister in prezent. Descoperiti de ce!

Cazanele Dunarii reprezinta un sector din defileul Dunarii, la trecerea prin Muntii Carpati. Au o lungime de circa 9 km, iar, in unele locuri, Dunarea se ingusteaza pana la 230 de m, ingreunand navigatia. Curentii de adancime sunt foarte puternici, iar la suprafata apa pare ca fierbe.

Acest teritoriu marginit de munti este un adevarat spectacol in aer liber, reprezentand o simbioza intre munti si fluviu.
Zona este declarata monument unic al naturii in Europa, clima aici fiind blanda, iar vegetatia de tip mediteranean.
Prin Cazanele Dunarii se intelege portiunea de defileu cuprinsa intre gurile de varsare ale raurilor Plavisevita si Ogradena. Acestea includ doua portiuni distincte, Cazanele Mari si Cazanele Mici, care sunt despartite de un golf semicircular, bazinetul Dubova. Zona a fost declarata rezervatie naturala in anul 1980, desi importanta acestui spatiu a fost recunoscuta cu mult timp in urma.

Cel mai cunoscut obiectiv turistic din zona Cazanelor este chipul sculptat in stanca al regelui dac Decebal, situat in Cazanele Mici, pe Valea Mracunei, la confluenta cu Dunarea, intre localitatile Eselnita si Dubova, la circa 18 km de Orsova. Aceasta sculptura in piatra este cea mai mare din Europa, avand o inaltime de 55 m si o latime de 25 m.

Aceasta adevarata opera de arta a fost realizata dupa modelul celei din muntele Rushmore, aflat in statul american Dakota de Sud. Sculptura de la Cazanele Mici are cu 6 m mai putin decat Statuia Libertatii si cu aproximativ 10 m mai mult decat legendarul Colos din Rhodos. Realizarea sa a durat 10 ani (1994-2004), ideea apartinandu-i omului de afaceri Constantin Dragan, care a investit in aceasta sculptura peste 1 milion de dolari. De altfel, sub chipul lui Decebal se gaseste o inscriptie in latina: “Decebal Rex – Dragan Fecit”(“Regele Decebal – facuta de Dragan”).

Tot in aceasta zona se afla si Tabula Traiana, un monument cu o vechime de aproape 2.000 de ani, amplasat la iesirea din Cazanele Mici, pe malul sarbesc, nu departe de statuia lui Decebal. Monumentul a fost ridicat de adversarul regelui Decebal, imparatul roman Traian, pentru a marca marsul triumfal al trupelor romane spre Dacia si pentru a celebra victoriile Imperiului Roman asupra regatului dac, din anul 105.

Printre alte obiective turistice din aceasta zona se numara: Cetatea TriCule (“Trei Turnuri”), Pestera Ponicova (rezervatie speologica), Pestera Veterani (sapata in malul stang al Dunarii, in Cazanele Mari, in masivul muntos Ciucaru Mare) si Manastirea Mraconia.

La Cazanele Dunarii poti ajunge cu autoturismul, de la Orsova, pe drumul spre Moldova Noua, trecand prin Ieselnita, Dubova (aproape 25 km) sau cu vaporul din Orsova.
Articol scris de Anne Marie pentru TravelSplendid

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu