duminică, 3 aprilie 2011

Erice, Sicilia – excelenta in stiinta, muzica medievala si dulciuri

Cunoastem astazi un oras situat in nord-vestul Siciliei, in Italia, la 15 km de Trapani, in partea superioara a unui munte izolat. Aflat la 750 m deasupra nivelului marii, Erice dispune de o pozitie panoramica splendida, in timpul zilelor senine oferind posibilitatea observarii varfului Etna; poate ca si pozitia sa a contribuit covarsitor la afirmarea zonei drept o destinatie turistica apreciata in Sicilia.

Erice gazduieste Centrul Stiintific de Cultura "Ettore Majorana" care, fondat in 1963, a devenit un catalizator important al multor initiative culturale, in timp, orasul devenind un centru de excelenta in domeniul cercetarii stiintifice la nivel international.

Minunat mix de arta, istorie si vedere panoramica, orasul Erice a pastrat aproape intact centrul sau medieval, perfect integrat in peisajul montan ferfect armonizat cu superbele imprejurimi naturale.

De origine mitica, orasul (la acel moment Iruka) a fost locuit de un popor antic sicilian, care l-a transformat intr-o cetate si a ridicat un templu dedicat cultului lui Venus, zeita fertilitatii si a iubirii.

Planul urban are o forma perfect triunghiulara si este marginit pe partea de vest de ziduri uriase, punctate de turnuri si trei porti. La sud-est se afla frumoasa gradina Balio, in care se afla castelul Pepoli.
Din secolul al XII-lea dateaza Castelul lui Venus: o cetate tipica medievala, construita in zona unde in trecut se dorea a fi inaltat altarul lui Venus.

Erice gazduieste mai mult de 60 de biserici, dintre care unele sunt adevarate opere arhitecturale si dovezi istorice valoroase: printre acestea biserica San Martino, San Cataldo, San Giuliano sau San Giovanni Battista.
Biserica San Giuliano a fost construit de catre normanzi in jurul anului 1000, aproape complet transformata in secolul al XVII-lea, notabila pentru fatada sa din piatra de culoare roz, adapostind in prezent Centrul Cultural.

Inima orasului este Piazza Umberto I, unde se afla Primaria care adaposteste Muzeul Cordici. In holul muzeului se afla "Buna Vestire" de Antonello Gagini, colectii de monede si picturi si fresce preistorice, punice si grecesti descoperite in oras, acestea incluzand si frumosul cap al Afroditei (secolul V i.Hr.).

Cel mai important eveniment cultural din oras se desfasoara la sfarsitul verii si este Saptamana de muzica medievala si renascentista, eveniment in timpul caruia strazile si bisericile medievale rasuna de muzica magica pusa in valoare de mari artisti internationali.

Orasul suspendat in aer nu este niciodata aglomerat de multimi de turisti. Se intampla atat de des, chiar si vara, chiar si in weekend, ca intr-o plimbare pe fermecatoarele stradute medievale sa fii singur, auzind doar sunetul pasilor tai pe caldaramul antic.

Trebuie sa va povestesc si despre rafinatele produse de patiserie din Erice, cu origini intre zidurile manastirilor. Antica Pasticceria del Convento, in via Guarnotti este una dintre cele mai renumite patiserii siciliene, unde poti gusta dulciuri traditionale din pasta de migdale umplute cu bucati de lamaie confiate. Yammy!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu