marți, 12 aprilie 2011

Castelul Magna Curia, Deva

Recunosc: am descoperit intamplator castelul, atrasa fiind de numele latin al acestuia. Sa va spun si voua povestea sa.
Magna Curia (latina Curtea Mare) sau Castelul Bethlen se situeaza in municipiul Deva, la poalele dealului cetatii, inspre sud-est, langa parcul orasului. Este cea mai veche cladire monument istoric ce se pastreaza in Deva.

In anul 1582 capitanul garnizoanei cetatii din Deva, Francisc Geszty, construieste pe amplasamentul actualului monument o casa. Aceasta casa va fi folosita ca resedinta apoi de catre Sigismund Báthory, generalul Basta, Ștefan Bocskay, Gabriel Báthory si Gabriel Bethlen.

In 1621 Gabriel Bethlen dispune de transformarea radicala a constructiei initiale, rezultand palatul Magna Curia. Conceput initial in stil renascentist (sub Gabriel Bethlen), edificiul ajunge la o forma definitiva la inceputul secolului al XVIII-lea cand i se aduc ultimele modificari. Aceste modificari ii dau infatisarea baroca pastrata pana astazi.

Dupa unirea Transilvaniei cu Romania, in anul 1918, Castelul Bethlen a trecut in proprietatea statului roman, iar din 1938 in castel a fost amenajat Muzeul de Istorie al judetului Hunedoara. Castelul a fost renovat in ultimii ani, procesul fiind in stadiu de finalizare, continuandu-se si cercetarile arheologice din curtea acestuia.
Sursa: http://locuri-unice.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu