sâmbătă, 30 iulie 2011

Biblioteca lui Celsus din Efes

Efes, cunoscut si sub numele de Ephesus, reprezinta una dintre cele mai impresionante zone arheologice ale Turciei, aflata la sud de Izmir. Orasul antic, din care astazi au ramas doar ruine, a fost fondat de catre colonistii greci in secolul al XI-lea i. e. n. Aici se afla una dintre cele sapte minuni ale lumii antice – Templul zeitei Artemis incendiat in anul 356 i.Hr.

In Efes a predicat o anumita perioada apostolul Pavel, probabil si Ioan Evanghelistul. Conform unor legende, in imediata apropiere a orașului ar fi fost ingropata Maria, mama lui Iisus Hristos (in capela Panaghia Kapoulou), iar in interiorul orașului Luca Evanghelistul.

Si la Efes, istoria supravietuieste peste ruine. Langa impresionantul teatru se ridica Biblioteca lui Celsus, cel mai elegant monument antic din cetate. Constructia dateaza de la începutul secolului al II-lea dupa Hristos si a fost dedicata senatorului Iulius Celsus Polemeanus de catre fiul sau Iulius Aquila. Asezamantul a slujit doua scopuri: pe de o parte, pentru a raspunde unor exigente culturale ale vremii, pe de alta parte, el juca rol de monument funerar si de sanctuar.

O scara larga de noua trepte asigura accesul in edificiu, care se facea prin trei intrari. Fatada, foarte ornamentata, imbina armonios lumea formelor, de o deosebita acuratete, a arhitecturii grecesti clasice, cu semnele caracteristice ale artei elenistice orientale. Cele doua etaje ale fatadei, sprijinite pe coloane duble, adapostesc la primul nivel socluri in care troneaza maiestuos patru statui ce simbolizeaza virtutile cardinale: intelepciunea, curajul, dreptatea si cumpatarea.

Pe pereti se pot citi inscriptii de glorificare a unor generoase personalitati care au facut sacrificii pentru cultura. Biblioteca putea contine mai mult de 12.000 de documente si, cine stie, poate pe rafturile ei s-au odihnit candva primele scrieri crestine, urme ale trecerii Sfantului Apostol Pavel prin cetate. Din galerie, un rand de scari duce la monumentul funerar subteran unde se pastreaza sarcofagul lui Celsus.
Sursa: MERIDIAN – Virginia Popa: “La inceput a fost… Biblioteca”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu