luni, 4 iulie 2011

Santuário Bom Jesús do Monte, Braga, Portugalia

Santuário Bom Jesús do Monte - Altarul Domnului Iisus de pe Munte - este o renumita destinatie catolica de pelerinaj situata la doar cateva mile de Braga.

Istorie
In anul1722 Arhiepiscopul de Braga a comandat construirea unei Cai Sacre, astfel incat credinciosii sa poata parcurge Drumul Crucii pentru penitenta si contemplare. Aceasta ruta a fost finalizata in 1811. Desi nu se asociaza nici unei viziuni religioase sau vreunui sfant, Drumul a ramas in continuare un loc popular de pelerinaj.

De vizitat
Fabricata din granit inchis la culoare si acoperita de tencuiala de un alb stralucitor, Calea Sacra reprezinta o scara dubla, in stil baroc, cu numeroase serpentine. Pe parcursul acesteia dar si la capatul sau se afla numeroase gradini interesante, grote, capele mici, sculpturi si fantani alegorice – simboluri ale purificarii. Prima fantana simbolizeaza ranile lui Hristos, urmatoarele cinci – cele 5 simturi, iar ultimele, cele trei virtuti.

Bazilica baroca din partea de sus se afla la 400 de metri deasupra nivelului marii si ofera vizitatorilor o vedere superba asupra orasului, a plajelor din Esposende si Viana do Castelo.

Festivaluri si evenimente
Momentul cel mai interesant pentru a vizita Bom Jesus do Monte este Saptamana Patimilor sau Semanta Santa (saptamana de inainte de Pasti), atunci cand scarile baroce sunt urcate de catre pelerini in maini si genunchi. Un alt pelerinaj important are loc de Rusalii, la sase saptamani dupa Pasti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu