vineri, 1 iulie 2011

Transfagarasanul – Drumul din nori

Unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din Romania, Transfagarasanul, leaga regiunea istorica a Munteniei cu Transilvania. Are o lungime de 151 de kilometri, incepand din comuna Bascov (judetul Arges) si terminandu-se in dreptul comunei Cartisoara (judetul Sibiu).

Drumul este construit peste Muntii Fagaras, cel mai inalt lant muntos din Romania iar in apropierea tunelului de langa Lacul Balea, ajunge la altitudinea de 2042 m.Transfagarasanul este situat pe locul al doilea ca altitudine in Romania dupa soseaua Transalpina (DN67C) cu 2145 m din Muntii Parang, dar aceasta insa nu este asfaltata in totalitate.


Transfagarasanul trece peste 830 podete, 27 viaducte; pentru constructia lui a fost necesar sa fie dislocate mai multe milioane de tone de roca; pentru aceasta s-au folosit de exemplu: 6520 tone de dinamita, din care 20 de tone numai la tunelul Capra – Balea si multe alte materiale de constructii. Printre obiectivele turistice regasite de-a lungul acestuia putem enumera Lacul si Barajul Vidraru, Cetatea Poienari, Lacul glaciar Balea si Cascada Balea. Intre Capra si Balea Lac se afla cel mai mare tunel din tara ( 887m ), care strabate muntele Paltinul.

Adrenalina datorata numeroaselor serpentine, asimetria locului si peisajele care iti taie respiratia fac din Transfagarasan cel mai frumos drum rutier din Romania si unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din Europa.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu