vineri, 1 iulie 2011

Santiago de Compostela – patrimoniu al umanitatii

Anne Marie a scris acest articol pentru toti cei care cred ca ezoterismul in sfera vacantelor se confunda cu pelerinajele. Desigur, viziunea noastra este mult mai ampla dar lasam spatiu de interpretare fiecaruia. Pana la urma este vorba despre doua pasiuni - vacantele si ezoterismul - reunite pe acest blog. Si nu, nu suntem agentie de turism si nu avem nici un interes in promovarea anumitor subiecte.

Despre Santiago de Compostela, fascinantul oras si capitala a Galiciei, exista numeroase legende si povesti. Este cunoscut indeosebi datorita celui mai lung si mai interesant drum de pelerinaj al evului mediu, el camino de Santiago – declarat patrimoniu al umanitatii de catre UNESCO.

O legenda spune ca, in anul 830, o lumina orbitoare, asemeni unei comete, i-ar fi indicat unui taran, pe nume Pelayo, locul unde erau ingropate ramasitele pamantesti ale Sfantului Apostol Iacob. De aici si numele orasului, Santiago insemnand in spaniola Sfantul Iacob, in timp ce Compostela provine din latinescul Campus stellae adica camp cu stele.

Incepand cu sec. al XII-lea, cand a fost construita Catedrala, Santiago a devenit un loc celebru de pelerinaj in lumea catolica, al doilea dupa Roma. Mii de pelerini, printre care si Sf. Francisc de Assisi, Papa Ioan Paul al II-lea si Shirley MacLaine, au urmat celebrul „El Camino de Santiago”. Acesta masoara aproximativ 900 de km (din Franta pana la Santiago) si dureaza circa 30 de zile (la o medie de 30 km parcursi pe zi). Pentru cine vrea sa primeasca certificatul oficial de pelerinaj („Compostela”) este necesara parcurgerea a cel putin 100 km pe jos (sau 200 km pe bicicleta). O retea de adaposturi si refugii ofera cazare gratuita, iar stampilele pe certificatul de pelerin atesta parcurgerea integrala a rutei de pelerinaj.

Catedrala Santiago de Compostela a fost construita intre anii 1075 si 1211, fiind cea mai mare biserica din peninsula Iberica. Distrusa si reconstruita de mai multe ori, se remarca in special prin fatada baroca care este orientata spre Plaza do Obradorio, ce are in componenta un veritabil varf al artei romanice medievale, Portico de Gloria. Interiorul pastreaza forma originala in stil romanic, inspirand pelerinului venit din departari o atmosfera sobra, dar linistita.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu