luni, 18 iulie 2011

Cartagina – Putere strategica

Cartagina a fost intemeiata de catre negustorii fenicieni si, conform legendei, de catre printesa Dido (sau Elisa), sora lui Pigmalion. Colonia a ajuns sa aiba o mare importanta economica, ce rivaliza cu cea a metropolelor feniciene. In jurul ei s-a format un adevarat imperiu, cea mai mare forta maritima din Mediterana Occidentala pana la Razboaiele Punice cu Republica Romana.

Cetatea Cartagina, trimilenara, apartine fara indoiala patrimoniului mondial al umanitatii. Bogatia culturala si economica a Cartaginei in lumea antica s-a perpetuat de-a lungul secolelor pentru a asocia valorile sale Tunisiei moderne: toleranta, deschidere si schimb. Vointa presedintelui tunisian Zine El Abidine Ben Ali de a pune in valoare situl istoric Cartagina s-a concretizat prin crearea Parcului Arheologic Cartagina – Sidi Bou Said.

De la vestigii punice la termele lui Antonin, de la vilele romane la amfiteatre si la muzeul arheologic, parcul se intinde de pe o colina pana pe malul raului oferind vizitatorilor un parcurs plin de verdeata, unde spiritul se imbiba de parfumul eternitatii.

Fondata in sec. IX i.Hr., cetatea Cartagina a jucat un rol foarte important in istoria antichitatii. Importanta putere maritima, comerciala si militara, Cartagina stralucea pe drumul spre Africa de Nord. Amenintati de catre influenta ei, romanii au atacat-o in 256 i. Hr. Dupa cele trei razboaie punice, Cartagina se inclina in fata romanilor care o distrug complet in 146 i.Hr. Ulterior, in anul 29, romanii vor construi o a doua Cartagina, pe ruinele primei cetati. Aceasta se dezvolta si va deveni capitala provinciei romane Africa. Astazi nu s-a mai pastrat niciun monument din aceasta epoca, insa ruinele care atesta maretia acestei cetate feniciene merita sa fie vizitate.

De pe colina Bysra, centrul fostei capitale punice, aveti o panorama superba inspre porturile punice. In prezent, pe acesta colina se afla catedrala St. Louis, construita in 1890, intr-un melanj de stiluri bizantin si maur. Mergeti apoi pe colina Odeon, in cartierul villelor romane. Aceste resedinte aristocratice au fost foarte avariate de trecerea timpului si nu mai pastreaza astazi decat cateva mozaicuri. Vizitati apoi teatrul antic care a fost restaurat si poate gazdui astazi 11 000 de persoane, in timpul festivalul international de la Cartagina.
Muzeul arheologic din Cartagina nu trebuie ratat, caci in baza vestigiilor pastrate aici, situl arheologic a fost trecut de Unesco pe lista patrimoniului mondial al umanitatii.

Cartagina contemporana este astazi un sic cartier rezidential al orasului Tunis. Vile luxoase, buticuri elegante si cladiri administrative compun astazi peisajul modern al renumitului sit antic. Aici se afla chiar Palatul Prezidential, lucru care a redat Cartaginei prestigiul de loc emblematic al puterii tunisiene.
Sursa: http://www.vacantetunisia.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu