miercuri, 14 septembrie 2011

Colectia de arta Burrell, Glasgow

La 4,8 km spre sud-vest de centrul orasului se afla cea mai frumoasa colectie individuala de arta si artefacte din Scotia. Aceasta a fost deliciul si obsesia posesorului de ambarcatiuni Sir William Burrell (1861-1958), care a donat-o orasului sau natal in 1944 si a imbogatit-o in continuare.

Gazduita intr-o cladire moderna nu foarte atragatoare din afara (desi a castigat premii de design arhitectural), pe terenul infrunzit al parcului Pollok Country, colectia este inspirat asezata pt a nu necesita o ordine anume de vizitare, cu siguranta cel mai potrivit mod de a aprecia cele 8000 de exponate.

Usi medievale sculptate minutios duc de la bronzurile lui Rodin la oglinzi etrusce, covoare persane, o sticluta greceasca de parfum, gardienii dinastiei Tang, costume de armura, sculpturile religioase germane din lemn de tei din secolul al XV-lea.

Printre pictorii portretisti se numara Hogarth, Rembrandt, Reynolds, Romney si Sir Henry Raeburn. Millet, Sisley, Cezanne, Degas si Manet reprezinta impresionistii francezi.

Aceasta colectie poate fi interpretata ca o privire furisa fascinanta si uimitoare asupra gusturilor excentrice ale unui bogatas.
Sursa: NG

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu