luni, 19 septembrie 2011

Callatis - Orasul antic gasit sub ape

In lipsa banilor pentru a analiza ceea ce se afla in adancurile de langa Mangalia, un tezaur cultural si un potential punct de interes turistic fascinant ramane insa innecat si acoperit de nisipurile marii.

In aprilie 2007, cativa scafandri romani ajutati de colegi din Ungaria au inceput o expeditie pentru cercetarea subacvatica, dotati cu tehnologie de ultima ora, similara celei care a dus la descoperirea Titanicului. Sonarele au detectat o "anomalie" ciudata in adancurile apelor de langa Mangalia.

La aproximativ 6 metri adancime, sub nisipul de pe fundul marii, scafandrii au descoperit artefacte, pereti, coloane si strazi pavate. Au realizat ca au gasit ceea ce cautau, vechiul oras pierdut al Callatisului, intemeiat de greci la porunca oracolului din Delfi, pe locul unei asezari getice.

Documentele Antichitatii lasa loc de interpretari in ceea ce priveste data la care s-a pus temelia cetatii. Desi este mentionata in scrieri inca din sec. VI i.Hr, nu exista dovezi arheologice mai vechi de sec. IV i.Hr. Cert este ca orasul cunoaste o perioada de inflorire rapida, apoi decade o data cu inceputul erei noastre, insa prospera din nou in decurs de cateva secole.

Nici data distrugerii cetatii nu se stie cu exactitate. Unele ipoteze sustin ca o parte a orasului s-a scufundat in urma unui cutremur, altele aveanseaza ideea ca cetatea a fost inghitita incet de ape, din cauza procesului de eroziune. Desi toti specialistii in arheologie recunosc ca o astfel de descoperire este fabuloasa si afirma ca vestigiile scoase la lumina pana acum pe tarmul romanesc atesta miracolul si geniul arhitecturii grecesti, majoritatea se abtine sa se pronunte in lipsa vazutului cu propriii ochi.

Fara alocarea unor fonduri pentru o cercetare serioasa a perimetrului, Romania va ramane cu un tezaur arheologic necunoscut si cu un potential turistic fascinant in zona Marii Negre, scufundat ca si orasul pierdut al Callatisului.
Sursa: jurnalul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu