miercuri, 14 septembrie 2011

Prejmer – Valoare inestimabila

Prejmer se afla la 15 km de Brasov, in partea estica a Depresiunii Brasovului, inscriindu-se intr-un intreg lant de sate sasesti, fiecare adapostind o biserica fortificata. Cea de la Prejmer este una dintre cele mai vaste si bine pastrate din Transilvania. Constituie cel mai bine pastrata si cea mai puternica biserica-cetate medievala din Estul Europei.

Biserica dintre ziduri are putin peste 700 de ani. Desi renovata de mai multe ori, se remarca si azi prin arhitectura ei deosebita. Patrimoniul Bisericii Evanghelice are, de asemenea, o valoare artistica inestimabila. Are cel mai vechi altar din Transilvania (de aproximativ 500 de ani), cu reprezentari iconografice ale Patimilor lui Iisus. Intreaga compozitie impresioneaza prin tonurile de rosu pe fundalul auriu.

Zidul care inconjoara biserica este unul extrem de rezistent, avand o grosime de 3-4 metri si o inaltime de 12 metri. Ca orice cetate medievala, in partea exterioara este inconjurata de un sant, care in vreme de asediu era umplut cu apa, peste care se putea trece doar traversand podurile mobile. Pe langa gurile de foc fixate in ziduri, in cetate se afla un dispozitiv de lupta neobisnuit - orga mortii - formata din mai multe arme asezate la un loc care, puse in functiune, trageau toate deodata. In partea interioara a zidurilor, cele 275 de camarute, dispuse pe trei si patru niveluri ca niste faguri, ii adaposteau odinioara pe cei asediati.

Cetatea a fost restaurata in perioada 1960-1970 si face parte din patrimoniul mondial UNESCO.
Sursa
Foto:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu