marți, 13 septembrie 2011

Bizant – Constantinopol - Istanbul

Constantinopol este vechea denumire a orasului Istanbul de astazi, aflat in Turcia. Numele sau original a fost Bizant.

"Constantinopol" este o adaptare la fonetica limbii romane a cuvantului "Konstantinoupolis", care inseamna "Cetatea lui Constantin" in limba greaca, dupa imparatul roman Constantin cel Mare, care l-a transformat in capitala Imperiului Roman pe 11 mai 330 d.Hr. Constantin l-a numit de fapt Nova Roma (Noua Roma), dar numele nu a intrat niciodata in folosirea zilnica. Roma si-a pastrat privilegiile sale politice si comerciale.

In Constantinopol s-au fondat multe edificii insemnate: Catedrala Sfanta Sofia, Biserica Sfintii Apostoli, Hippodromul, Arcul lui Constantin, Palatul lui Iustinian, Palatul imperial din Blachernae etc. Orasul avea trei randuri de ziduri: zidul vechi (din Antichitate), Zidul lui Constantin (construit de Constantin cel Mare) si Zidul Theodosian (construit de Teodosiu II).

Constantinopol a fost capitala Imperiului Roman de Rasarit. A fost ocupat si jefuit in timpul celei de-a patra cruciade din 1204 si apoi recapturat de fortele Imperiului de la Niceea conduse de Mihail al VIII-lea Paleologul in 1261.

Pe 29 mai 1453 Imperiul Otoman a cucerit Constantinopolul impreuna cu intregul Imperiu Bizantin, devenind capitala Turciei. Otomanii isi numeau orasul-capitala in mai multe feluri, inclusiv Constantinopol, Stambul, Istanbul, Der-i saadet etc. Istanbul a devenit nume oficial in 1930, provenind probabil dintr-o prescurtare a numelui Constantinopol, sau de la expresia greceasca eis tin Polin ("inspre Oras", unde Orasul este evident Constantinopolul). S. B. Daskov in "Imparati bizantini" este de parere ca este expresia care a fost corupta de catre turci, care incercau sa o pronunte ca "Istanbul". Denumirea de Constantinopol nu mai este oficiala din 1930, dar alaturi de denumirea „I Poli” (insemnand pur si simplu „Orasul”) ea continua sa fie folosita in mod curent in limba greaca. Patriarhia Ecumenica de Constantinopol si patriarhul Constantinopolului care conduce Biserica ortodoxa greceasca poarta in continuare in denumirea sa vechiul nume al orasului.

In limba romana veche Constantinopolul era denumit Tarigrad, adica "Cetatea Imparatului" sau a "Cezarului", cu referire la faptul ca pana in anul 1453 Constantinopolul a fost resedinta Imperiului Roman de Rasarit. Numele Tarigrad a patruns pe filiera slavona.

Sursa: Wikipedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu