vineri, 9 septembrie 2011

Toledo, Spania – Aur verde de 18 kt

Unde gasim aur verde de 18 kt? Iata intrebarea care are drept raspuns acest articol. Toledo este orasul in care se fabrica bijuterii din acest aur, in combinatie cu cel galben. Celebru in trecut pentru productiile de otel si in special de sabii si armuri, Toledo isi pastreaza traditia prelucrarii metalelor, la un nivel mult mai subtil in prezent.

Situat la 70 de km de Madrid, Toledo este capitala provinciei cu acelasi nume si una dintre fostele capitale ale Imperiului Spaniol, loc incarcat de istorie, unde au coexistat culturile crestina, evreiasca si maura. "Oras al celor trei culturi ", unul dintre cele mai importante centre ale istoriei europene medievale, Toledo dispune de o vasta bogatie monumentala, un patrimoniu artistic si cultural, sub forma bisericilor, a palatelor, a sinagogilor, a cetatilor si a moscheelor.
Aceasta mare diversitate de stiluri artistice explica de ce Toledo este considerat un autentic muzeu in aer liber, devenind parte a Patrimoniului Mondial UNESCO din anul 1986.

Dintr-o lista lunga, amintim numai cateva simboluri ale orasului, precum : Catedral de Toledo si Alcázar de Toledo, care strajuiesc cu inaltimile lor centrul istoric, Mezquita del Cristo de la Luz, Iglesia de Santiago del Arrabal, Iglesia de Santo Tomé, Sinagoga de Santa María La Blanca, Sinagoga del Tránsito, Monasterio de San Juan de los Reyes, Puerta del Cambrón, Puente de Alcántara, Puente de San Martín. Toate monumentele pot fi vizitate intr-o singura zi, intr-un tur pietonal al orasului.


Catedrala din Toledo este una dintre cele mai mari catedrale crestine din lume, considerata a fi una dintre cele mai marete structuri gotice de acest gen din intreaga Europa. Din punct de vedere al fidelitatii fata de stilul gotic, aceasta nu este intrecuta decat de doua alte catedrale – Catedrala din Sevilia si Domul din Milano.


Desigur, nimeni nu poate sa paraseasca Toledo fara sa viziteze Museo-Casa El Greco, situat in cartierul evreiesc, impartit in doua corpuri unite printr-o gradina si care adapostesc numeroase opere ale artistului, in special din ultima perioada a creatiei sale.

Un oras al convivialitatii si al bunului gust, al secolelor de istorie inchise intre ziduri vechi si un rau, Tajo, care se adauga ca un ingredient suplimentar al acestei retete a frumusetii magice.
Sursa:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu