joi, 22 septembrie 2011

Luxemburg – Primesti mai mult decat te astepti

Inainte de articolul despre Luxemburg publicat pe descopera.ro era foarte greu sa gasesti informatii consistente, in limba romana, despre aceasta tara. Interesant este ca in aceeasi perioada de aparitie a articolului tot presa, de data acesta cea economica, a dezvaluit si urmatorul paradox:

PIB-ul pe cap de luxemburghez depaseste 100.000 de dolari si este cel mai mare din lume. Datoria Luxemburgului se poate cuantifica astfel - 3,76 milioane de dolari de persoana. Desi are un nivel de trai foarte ridicat, Luxemburgul este tara europeana cu rata cea mai mica de fericire. Are acelasi Indice Global de Fericire ca si Sudanul si cumpara mai multe tigari si alcool de persoana decat in oricare alta tara din lume. De ce oare?

Ce mi s-a parut mie interesant legat de Luxemburg:

Anterior numita Gibraltarul din Nord, acest supranume este extrem de potrivit pentru ceea ce in general ar putea fi indicat drept descriere a Ducatului Luxemburg: o veriga esentiala intre doua lumi. Faptul ca Orasul Luxemburg este singurul care a fost numit de doua ori Capitala Culturala Europeana, faptul ca Marele Ducat este unul dintre membrii fondatori ai Natiunilor Unite, ai NATO si ai Uniunii Europene, ai Benelux si, in cele din urma, ai CEDO dovedesc ca aceasta tara mica are ceva de spus din punct de vedere politic, economic si cultural.

Istoria inregistrata a Marelui Ducat al Luxemburgului incepe odata cu constructia Castelului Luxemburg in anul 963. In jurul acestei fortarete s-a dezvoltat treptat un oras care a devenit centrul unui stat mic dar important. Comitatul Luxemburg este ridicat la rang de Ducat in 1354.

Tinand cont de semnificativa sa localizare geografica si strategica, Luxemburg a fost in repetate randuri ravnit de multe dinastii istorice si forte politice, precum Bourbonii, Habsburgii, Hohenzollernii, pentru a nu mai pomeni de Franta, in vreme ce Prusia, Tarile de Jos si Belgia au avut si ele incercarile lor de a-si apropria Ducatul Luxemburg in epoca contemporana.

Ceea ce este maret la Luxemburg (si orasul, si Ducatul) este ca reprezinta o destinatie majora in ciuda dimensiunii sale. Atat orasul, cat si tara abunda in repere incarcate cu semnificatie istorica si culturala.

Pentru a incepe, faptul ca Orasul Luxemburg ca atare este sub Patrimoniu UNESCO este destul de stimulativ. Insa, Muzeul National de Istorie si Arta si Muzeul de Arta Moderna Marele Duce Jean (ambele situate in oras) apartin categoriei de repere imperative. Muzeul National de Istorie Militara (situat in Diekirch) merita, de asemenea, vizitat.

Grund (in luxemburgheza, Gronn) este cartierul din centrul Orasului Luxemburg. Este situat in valea din josul centrului Orasului Vechi, pe malul raului Alzette. Zona este populara pentru viata de noapte (restaurante, cafenele, baruri si carciumi) si pentru evenimentele culturale organizate aici. In Grund se poate ajunge cu un telescaun care coboara prin stanca Zidului Orasului Vechi.

In prezent in Luxemburg exista peste 76 de castele si palate, insa Palatul Ducelui de Luxemburg (Palais Grand-Ducal) este considerat a fi cel mai important, intrucat aici traieste familia conducatoare a Marelui Ducat de Luxemburg.

Pe lista patrimoniului mondial UNESCO sunt inscrise urmatoarele obiective din Luxemburg:
• Centrul vechi istoric si fortificatiile din orasul Luxemburg (1994)
• Parcul cu statui creat de Christian Veres (2001)
Sursa: http://www.luxembourg-city-tourism.com/ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu