miercuri, 30 martie 2011

Cetatea Ineului, Arad

Istoria medievala a Ineului - oras situat in partea de vest a Romaniei, pe cursul Crisului Alb, intre Muntii Zarand si Muntii Codru Moma - se suprapune cu istoricul cetatii cu acelasi nume.
Resedinta a unor cnezate romanesti, Ineul este cunoscut ca un puternic centru fortificat. Cetatea Ineului este mentionata ca si fortificatie inca din anul 1295.

Avand o pozitie strategica pentru apararea Transilvaniei, cetatea Ineului a avut o istorie extrem de zbuciumata. A facut parte din fortificatiile lui Iancu de Hunedoara, a fost ocupata de turci in mai multe randuri, a fost resedinta de sangeac, a intrat in posesia lui Mihai Viteazul, a fost cucerita de habsburgi, a fost centru de regiment graniceresc, aceste perioade si evenimente punandu-si adanc amprenta asupra dezvoltarii orasului.

Ramasa in ruina, dupa anul 1870 cetatea este reconstruita in stil neoclasic cu elemente ale renasterii tarzii si ale barocului. In perioada revolutiei pasoptiste (1848-1849) Ineul este un important centru al miscarii nationale romanesti. In 1949 aici a depus armele armata condusa de generalul Vécsey Károly. In parohia reformata din Ineu se poate vedea placa memoriala a acestui eveniment.

Potentialul turistic al orasului este unul de exceptie. Cetatea Ineului, ansamblul arhitectural din centrul istoric al orasului, Poiana cu narcise din Padurea Rovina si Balta Rovina sunt obiective turistice de prim rang care nu trebuie ocolite de turistii care viziteaza aceasta parte de tara.
Sursa: wikipedia.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu