sâmbătă, 4 iunie 2011

Muzeul de icoane pe sticla, Sibiel

Muzeul Pr. Zosim Oancea din Sibiel, unic in Europa, gazduieste cea mai mare expozitie de icoane pe sticla din Transilvania existenta astazi, o splendoare de creativitate artistica de inspiratie religioasa nascuta din bogatia traditiei crestine ortodoxe si din fantezia pictorilor tarani romani.

Fuziune unica a traditiilor orientale cu tehnicile occidentale, icoanele pe sticla cunosc o mare inflorire in aceasta regiune a Romaniei in primele decenii ale secolului al XVIII-lea, atingand culmea dezvoltarii intre 1750 si sfarsitul anilor 1800, ajungand aproape sa se stinga apoi intre cele doua razboaie mondiale.

Constituita cu incepere din anul 1969, opera a parintelui Zosim Oancea si a comunitatii din Sibiel, bucurandu-se si de sustinerea unor institutii si donatori privati romani si straini, colectia acestui muzeu prezinta, prin cele 600 de exponate, principalele tipuri de icoane pe sticla, impreuna cu opere ale catorva dintre cei mai importanti pictori de icoane (atunci cand acestia sunt cunoscuti).
Vizitarea Muzeului din Sibiel ofera ocazia de a descoperi figura celui al carui nume il poarta: Parintele Zosim Oancea, om si preot intr-adevar exceptional. Inteligentei lui clarvazatoare si neobositei lui tenacitati ii datoram acest extraordinar muzeu din inima Romaniei.
Sursa: http://www.sibiel.net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu