joi, 2 iunie 2011

Orasul Sustenabil Inteligent Fujisawa by Panasonic

Chiar daca a fost lovita de cutremur si de un dezastru nuclear, Japonia nu inceateaza sa priveasca inspre viitor. Compania nipona Panasonic, alaturi de mai multi parteneri, are in plan un proiect eco-imobiliar indraznet pe teritoriul Tarii Soarelui Rasare.

Lider mondial in construirea de echipamente tehnologice, Panasonic doreste sa ridice, pe locul unde se afla candva chiar una dintre propriile fabrici de asamblare, un „oras sustenabil inteligent” (OSI), din aproximativ 1.000 de case raspandite pe o suprafata de 19 hectare. Asezarea se va distinge tocmai prin faptul ca va fi integral eficienta energetic si prietenoasa cu mediul.

Planul japonezilor nu este acela de a ridica un oras modest, cu un consum energetic minim. „Orasul Sustenabil Inteligent Fujisawa”, care se va afla sub administratia urbei Fujisawa, din prefectura Kangawa, va fi construit pe principiul unei infrastructuri futuriste si avanatajoase de generare si de conservare a energiei in toate dimensiunile sale. Companiile partenere in realizarea acestui proiect planuiesc sa demonstreze cat de ecologica poate fi o asezare atunci cand mai multe tehnologii lucreaza la unison in organizarea ei.

Prin urmare, OSI Fujisawa nu va fi neaparat rezultatul intrepatrunderii unor tehnologii stiintifico-fantastice, care nu s-au mai vazut, ci va gazdui o varietate de strategii ecologiste conventionale care, in ciuda disponibilitatii lor, sunt dificil si costisitor de integrat in structurile urbanistice deja existente.

In orasul imaginat de Panasonic, fiecare acoperis al fiecarei case va fi acoperit cu panouri solare moderne, care vor alimenta locuintele cu energie electrica si, in acelasi timp, vor stoca energia nefolosita in baterii „domestice”. Chestiunile de infrastructura civica vor primi si ele o atentie deosebita. Transportul prin oras, spre exemplu, ar putea fi asigurat integral de vehicule electrice, iar retele de senzori interconectati vor controla aspecte precum iluminatul public, asigurand neirosirea voltilor.

In esenta, orasul sustenabil inteligent Fujisawa este vazut ca o abordare de top in sensul eficientei energetice – un sat ecologist construit de la zero cu tehnologii ambientaliste moderne si nu cu tehnica invechita, mai putin eficienta. Panasonic doreste sa foloseasca acest exemplu ca pe un tipar pentru alte comunitati mai mari din Japonia si din alte tari. Daca totul va decurge conform planului, OSI Fujisawa va incepe sa primeasca rezidenti in martie 2014 si va deveni complet functional ca oras in 2018.

Sursa: http://www.stiintasitehnica.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu