luni, 13 iunie 2011

Victoria – Forta spectaculoasa a apei

Cascada Victoria este cea mai mare cascada din lume si una dintre cele 7 minuni naturale ale lumii, fiind declarata monument al naturii de catre UNESCO in 1989.

Magia cascadei intra in joc atunci cand apele linistite ale raului Zambezi se revarsa in prapastia cascadei Victoria, la frontiera dintre Zambia si Zimbabwe. Medicul si misionarul scotian David Livingstone – primul european care a descoperit aceasta cascada – a denumit-o in cinstea suveranei de pe atunci a Marii Britanii (Regina Victoria). Dar bastinasii numesc cascada “Fumul care tuna” (Mosi-oa-Tunya), datorita vuietului si cetii provenite din pulverizarea apei.

Cascada Victoria este cea mai larga perdea de apa din lume, avand o latime de peste 1 km si jumatate (1708 m) si o inaltime de 110 m (este de 2 ori mai adanca/inalta decat Cascada Niagara).

Cascada Victoria este una din cele mai spectaculoase minuni naturale ale lumii. Vizitatorul este impresionat de spuma cetoasa ce se ridica pana la 500 m inaltime (vizibila de la 40 km) si de vuietul valurilor care creste pe masura ce se apropie de cascada. In drumul sau catre uriasul prag, fluviul Zambezi este senin si calm, fiind brazdat doar de cateva insulite.

Iata cum descrie exploratorul scotian spectacolul extraordinar de la Cascada Victoria: „nici un peisaj din Anglia nu egaleaza in frumusete privelistile de aici. Nici unui european nu i-a fost dat sa vada asa ceva; numai ingerii in zborul lor pot vedea asemenea peisaje incantatoare … nu vezi nimic altceva decat un nor dens si alb… Panza de apa alb-stralucitoare pare o puzderie de mici comete napustindu-se toate in aceeasi directie, fiecare lasand in urma sa o coada de spuma”.

Datorita microclimatului umed creat de ceata Cascadei Victoria, pe falezele din preajma sa se intalneste o vegetatie luxurianta care ramane verde permanent, o adevarata padure tropicala in care salasluiesc hipopotami, elefanti, girafe, antilope-gnu, zebre si lei; pe stanci isi fac cuibul specii deosebite de soimi.

Peisajul incredibil pe care natura l-a daruit acestor meleaguri a facut ca aceasta cascada si imprejurimile ei sa fie declarate Parc National si Patrimoniu al lumii.

In fiecare luna, timp de 3 zile, in noptile senine cu luna plina, se poate observa la Cascada Victoria un fenomen natural extraordinar: un curcubeu lunar (engl. moonbow), creat de razele lunii in panza de vapori. Desi acest curcubeu poate fi observat numai noaptea, el are aceleasi culori si aceeasi forma cu cel creat ziua de razele soarelui.
Sursa: http://www.artacunoasterii.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu