miercuri, 8 iunie 2011

Verona – romantism medieval

Shakespeare l-a transformat in orasul iubirii eterne atunci cand a plasat actiunea tragediei "Romeo si Julieta" la Verona.

Verona, Urbis Nobilissima, este al doilea oras ca marime din provincia Veneto, Italia, dupa Venetia, fiind amplasat la distante oarecum egale de Marea Adriatica in est, de Genova si Coasta de Azur in vest si de Alpi in nord. Asa se face ca zona in care se afla orasul se bucura nu doar de un echilibru climatic, ci si de o istorie intensa, plina de cuceriri, influente de putere, perioade de dezvoltare economica si de declin. Evident, cele mai cunoscute nume sunt Romeo si Julieta, alaturi de Dante Aligheri, inegalabilul poet si filosof, care a fost gazduit de veronezi in perioada exilului sau si care a lasat in urma nu doar numele unei piete, ci si familia Aligheri, care traieste si astazi in apropiere.

Patrimoniu UNESCO, oras feeric de arta, istorie si cultura, Verona este celebra prin personajele sale si farmecul de neegalat.

Arena din Verona, cel mai impozant obiectiv al orasului timp de peste 2000 de ani este al treilea amfiteatru ca marime din Italia, dupa Colosseum din Roma si Arena din Capua. Din mai si pana in septembrie Arena se transforma in Opera, un bilet in randurile din fata putand costa cateva mii de euro. Capacitatea Arenei este de peste 20.000 de spectatori.

Casa Julietei este un excelent exemplu de arhitectura gotica din secolul XIII, iar daca intri vei descoperi un splendind mobilier de epoca, foarte bine restaurat. Nu te speria de multimea de turisti care vor sa surprinda in imagini scena celebrului balcon sau a statuii Julietei pe care, daca iti doresti sa ai noroc in dragoste, va trebui sa astepti sa o atingi.

Trebuie vazut neaparat Domul, construit in urma cu 800 de ani, dar si Muzeul Castelvecchio, cel mai important monument civil din Verona medievala, care a fost si fortareata pana in 1354. Alte obiective istorice pe care nu trebuie sa le ratezi sunt vechile porti de intrare in oras, de pe vremea romanilor - adevarate capodopere arhitectonice.


"Piazza delle Erbe”, aflata chiar in centrul istoric al Veronei, este inconjurata de cladiri medievale si de numeroase turnuri cu aspect romantic. Chiar in mijloc se afla un izvor amenajat in secolul al XIV-lea.

Mai departe, pe stradutele suficient de stramte incat doar cateva raze de soare reusesc sa patrunda, se ajunge la Catedrala di Verona, o constructie ce reprezinta nu doar un exemplu reusit al arhitecturii gotice, dar si un loc in care se gasesc vestigii romane, foarte bine conservate.

Si turul orasului ar putea dura cel putin 24 de ore, atata timp cat exista cel putin 15 palate, zeci de biserici cu valoare istorica, raul Adige, care inconjoara pur si simplu centrul istoric cu cele 13 poduri ale sale, iar imprejurimile si vecinatatea lacului Garda asigura nenumarate alte obiective de vizitat.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu