miercuri, 8 iunie 2011

Valea Loirei – Castelele din Gradina Frantei

Valea Loirei, inscrisa in anul 2000 pe lista locurilor din patrimoniul mondial UNESCO, desemneaza partea situata intre localitatile Sully-sur-Loire si Saint-Florent-le-Vieil. Valea Loirei constituie un loc exceptional datorita diversitatii biologice, dar si pentru bogatia istorica si culturala (parcuri, castele si orase).


Cunoscuta si sub numele de „Gradina Frantei” sau „Taram de basm al castelelor” este o regiune a superlativelor, unde se concentreaza cele mai multe castele, din cea mai vizitata tara din lume. Singulara ca ambianta, in Europa si chiar in lume, cu un peisaj mirific, strabatuta de ape limpezi, taram al artei si al istoriei, presarat cu nenumarate castele si monumente, atrage ca un magnet turistii din lumea intreaga.


Constructia castelelor a inceput in secolul XII, primul dintre ele fiind cel din Angers. Pentru constructia lor, de-a lungul timpului, au fost chemati cei mai mari arhitecti, intre care si Leonardo da Vinci. Valea Loirei a inspirat multi eroi medievali si a sedus inima celor mai frumoase printese ale timpului. Aici si-au desavarsit cavalerii stilul, eleganta si curajul, acoperindu-si numele de onoare si glorie cu sabia in mana. Tot aici s-au urzit unele dintre cele mai marsave intrigi si tradari, care au razbit acolo unde vitejia si-a pierdut din stralucire.
Vizitatorul nu va vedea numai somptuase palate renascentiste, ci si cetati, turnuri medievale, conace, fortarete, castele ca din povesti, ferme fortificate, biserici si manastiri, catedrale si citadele.


Aflandu-se in calea a numeroase batalii, unele dintre satele din regiune au fost fortificate inca din secolul XII i.e.n. Secolul al XII-lea a vazut aparand aici primele fortificatii din piatra. Odata cu trecerea anilor, castelelor construite in Evul Mediu timpuriu li s-au adaugat elemente suplimentare in functie de evolutia tehnicilor militare: poduri mobile care le izolau in caz de pericol, turnuri inalte, crenelate, pentru veghe si pentru a adaposti arcasii.

Din secolul al XII-lea, edificiile sumbre, solide, cu rol strict defensiv, au inceput sa fie infrumusetate cu ferestre largi si incaperi spatioase. Sofisticarea constructiilor a crescut apoi odata ce perfectionarea artileriei, facand ca fortaretele de pana atunci sa fie ineficiente in fata turnurilor. Prin urmare, castelele s-au transformat treptat in „statiuni” pentru elita vremii si pentru curtea regala. In aceeasi perioada le-au fost adaugate parcuri vaste si elegante, à la française. Castelele pastreaza semnele trecerii timpului, supravietuind chiar si tavalugului Revolutiei franceze in timpul careia multe au fost jefuite, deterioarate, transformate in baraci militare, inchisori sau chiar ferme.

Frumusetea deosebita a acestei regiuni i-a determinat pe regii Frantei sa o aleaga ca locatie pentru numeroasele castele de agrement, majoritatea construite in secolele al XV-lea si al XVI-lea. Epoca sa de aur coincide cu domnia lui Francisc I, care a angajat constructori renascentisti italieni pentru a-i amenaja domeniile, drept pentru care emblema sa, o salamandra, se regaseste in majoritatea castelelor de pe Loire.

Toate castelele de pe Loire au o trasatura comuna: ele sunt construite de persoane foarte indragostite de arta antica. Aceasta admiratie se traduce prin terasele cu balustrada de la Saint Germain, logiile si placarile cu faianta de la Neuilly Sur Seine sau prin ferestrele frontonului de la castelul Fontainebleau.

Este foarte greu sa afli numarul exact al castelelor din Franta. In Valea Loirei, exista in jur de 50-60 de astfel de resedinte medievale, dar conceptul de “castel” este atat de interpretabil, incat numarul lor se poate dubla sau chiar tripla in functie de criteriile aplicate in selectie. Un lucru este evident: Franta, aceasta tara a castelelor, fie ele regale, princiare, nobiliare sau militare, are cea mai mare concentratie de astfel de cladiri din intreaga lume. Simboluri ale regalitatii, valori ale renascentismului, bijuterii ale artei arhitecturale sau decorative, multe dintre aceste resedinte au devenit astazi hoteluri sau case de oaspeti.

Valea Loirei este una dintre cele mai romantice regiuni de pe glob si are arhitectura medievala cea mai interesanta. Desi castelele au devenit fastuoase palate-conac, ele si-au pastrat intact aspectul de fortificatie. Sursa: wikipedia.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu