vineri, 17 iunie 2011

Cinque Terre, Italia - Parc national panoramic

Cinque Terre sau Cele Cinci Pamanturi desemneaza o portiune mica din coasta stancoasa a Rivierei Italiene, locul in care omul a ales sa construiasca cinci asezari, departe de vartejul civilizatiei, dar la doar un pas de capriciile cateodata navalnice ale marii. O vacanta in Cinque Terre este ca o calatorie inapoi in timp…

Cele cinci satuce extraordinar de frumoase sunt legate intre ele de o poteca numita "Sentiero Azzuro" (sau simplu "The trail") ce se intinde pe o distanta de 11 kilometri iar cel mai inalt punct ajunge la 500 de metri inaltime. In afara de "the trail", intre cele 5 localitati (Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola și Riomaggiore) te poti deplasa doar cu trenul, automobilele fiind interzise.

Regiunea Cinque Terre este cunoscuta pentru frumusetea sa si mai ales pentru incapatanarea pe care o afiseaza in lupta cu ceea ce inseamna “timpuri moderne”. Atat zona coastei, cele cinci sate, cat si dealurile care le inconjoara protector fac parte din Patrimoniul UNESCO, din situl protejat mondial denumit Parcul National Cinque Terre. In anul 1998, Ministerul Mediului din Italia a declarat intreaga arie marina ca fiind protejata de lege, cu scopul de a conserva mediul acvatic si de a promova dezvoltarea socio-economica intr-o compatibilitate perfecta cu specificul locului. Un an mai tarziu, printre misiunile Parcului National se afla deja si pastrarea balantei ecologice, protejarea mediului si conservarea valorilor antropologice locale.

Pentru o perioada foarte lunga de timp, micile asezari pitoresti au stat departe de mersul nebun al lumii, cu sau fara voia lor, insa odata cu construirea primelor cai ferate in zona, legatura dintre cele doua lumi a fost restabilita. Chiar si asa, asezarile au reusit sa-si pastreze aerul rustic. Fiecare satuc este o variatie pe aceeasi tema: arhitectura veche, fatade pastelate, usor decolorate, flori, localnici care par sa astepte linistiti ceva. Numai ca ei nu asteapta, ei traiesc.

Desi este cel mai mic parc national italian, Cinque Terre este zona de costa cea mai bine conservata din toata penisnula, omul traind in simbioza perfecta cu natura, zona fiind perfecta pentru ecoturism.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu