luni, 13 iunie 2011

Parcul Natural Portile de Fier

Parcul Natural Portile de Fier este situat in partea de sud-vest a Romaniei, la frontiera de stat cu Serbia, pe malul stang al Dunarii, intre localitatile Buzias si Gura Vaii, ocupand o suprafata de 115.655 ha. In perimetrul sau intra si prelungirile sudice ale Muntilor Banatului si Muntilor Mehedinti, precum si o parte din podisul Mehedinti.

Parcul este o arie protejata, un teritoriu in care remarcabila frumusete a peisajelor si diversitatea biologica pot fi valorificate in conditiile pastrari nealterate a traditiilor, iar calitatea vietii comunitatilor sa fie rezultatul unor activitati economice ale locuitorilor, desfasurate in armonie cu natura.

Atractii:

Defileul Dunarii - cel mai lung defileu din Europa (134 km), cu adancimi de 300-500m, vizitabil pe toata lungimea, cu pereti calcarosi impresionanti, vai carstice seci, izvoare si cascade cu depunere de travertin, pesteri.

Cea mai mare amenajare hidroenergetica din Romania (Sistemul Hidroenergetic si de Navigatie Portile de Fier I);

Diversitate geologica si geomorfologica deosebita, fiind considerat un adevarat muzeu geologic in aer liber; Pestera Gaura Haiduceasca, cu o lungime de 1370m avand o sala de 100m lungime, atractiva pentru speologia de aventura. Pesterile Gaura cu Musca, Alibeg, Padina Matei, Gaura Cornii, Zamonita si altele cu trasee turistice vizitabile, neamenajate unde pot fi observate numeroase formatiuni, galerii strabatute de cursuri de apa.

Diversitate biologica mare - 1668 specii de plante superioare si peste 5200 specii de animale;

Diversitatea ridicata a asociatiilor vegetale, in acest spatiu au fost identificate 171 de asociatii, din care 26 sunt unice pentru Romania si 21 de interes comunitar;
Prezenta unor zone umede care constituie habitate importante pentru specii de pasari protejate la nivel mondial;

Urme de asezari umane din perioada paleolitica, mezolitica, neolitica - marturii care atesta istoricul locuirii: cetati, manastiri, biserici;

Cladiri cu valoare istorica si arhitecturala, case, mori de apa unice ca sistem de functionare.

Cum exploram zona:
Tura de speoturism in pestera Gura Ponicovei, pestera care traverseaza tot muntele, avand iesirea direct in Dunare.
Tura cu barci gonflabile in Cazanele Mari si Cazanele Mici
Jocuri acvatice in Golful Dubova


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu