sâmbătă, 6 august 2011

Helsinki - Capitala mondiala a design-ului in 2012

Helsinki, cel mai mare oras din Finlanda, a fost ales drept capitala mondiala a design-ului pentru anul 2012. "Capitala finlandeza se remarca prin curajul deosebit de a-si regandi ambitiile urbane si prin faptul ca poseda talentul, ideile si indrazneala necesara pentru a le duce la indeplinire”.
Asezat pe malul Golfului Finic, orasul este un port important la Marea Baltica, atat pentru marfa cat si pentru pasageri. In Helsinki se gasesc peste 200 de parcuri, printre care se numara Parcul Keskuspuisto, Parcul Toolonlahati si Parcul Esplanadin Puisto.

Initial, orasul de pe coasta de sud a Finlandei a fost un mic oras pescaresc, fiind modernizat in 1812, in timpul stapanii rusesti. Carl Engel - un arhitect german - a fost chemat la Helsinki, cerandu-i-se sa realizeze un nou plan al orasului. A fost o initiativa inspirata, multe dintre cele mai importante cladiri ale orasului fiind create de Engel. Printre ele se numara si Catedrala de Tuomionkirkko, un amestec de renastere gotica si biserica ortodoxa rusa, chiar daca astazi este biserica luterana. In timpul celui de al doilea razboi mondial orasul a fost bombardat in repetate randuri de aviatia sovietica.

Atractii in Helsinki:

Fortareata Soumenlinna
Datand din anul 1700, fortareata este construita pe 6 insulite, iar astazi adaposteste 800 de case, cateva muzee, cafenele si restaurante pentru vizitatori. Poti ajunge acolo cu un ferryboath din Piata Helsinki. Fortareata Suomenlina este un monument UNESCO si poate fi vizitat pe tot parcursul anului.

Centrul Istoric al orasului
Unul dintre locurile despre care vorbesc cu entuziasm vizitatorii acsetui oras, este centru istoric din Helsinki, care dateaza din anul 1600 si iti ofera cateva atractii ale orasului: Conacul Orasului, Catedrala, Piata Centrala, Conacul din Piata Veche, Palatul Prezidential.

Muzeul de Arta Ateneum
Muzeul de Arta Ateneum din Helsinki si-a deschis portile in 1887. Cele patru bulevarde care se intalnesc in fata cladirii simbolizeaza pictura, sculptura, arhitectura si grafica. Intrarea este decorata cu 3 busturi reprezentadu-i pe Rafael, Fidias si Bramante.

Muzeul adaposteste o importanta colectie de arta finlandeza, incepand cu secolul al XVIII-lea si pana prin anii 1960, ca si cateva exemple de arta straina din secolele al XIX-lea si al XX-lea. Sunt gazduite, de asemenea, numeroase expozitii temporare si o multime de evenimente artistice. Astazi, Ateneumul este privit ca o parte a Galeriei Nationale a Finlandei.

Biserica in Stanca (Temppeliaukion kirkko)
Biserica in Stanca este realizata din blocuri de piatra si detine o cupola din cupru si sticla, are o forma circulara si o inaltime de 12 metri. Biserica are o acustica exceptionala, motiv pentru care este folosita adesea si ca sala de concert.


Cladirea Enso
Cladirea Enso este foarte usor de recunoscut probabil si din cauza controverselor starnite, cladirea pazeste intrarea in sectorul Katajanokka. Cladirea a fost proiectata de Alvar Aalto in 1962 si a fost denumita „Cubul de Zahar” datorita culorii si formei. Cladirea cubica a starnit nemultumirea cetatenilor care au fost nemultumiti ca nu se potriveste imprejurarilor ( Palatul Prezidential si Catedrala Uspenski). Cu toate acestea Cladirea Enso este un proiect arhitectural important si forma cubica aduce un aer interesant zonei.

Toolonlahti Bay
Imposibil de pronuntat pentru cei care nu sunt din aceste locuri, dar minunat pentru a fi vizitat, parcul din jurul Toolonlanti Bay este o destinatie populara pentru locuitorii orasului Helinki. Pe langa o dupa-amiaza linistita si relaxanta, acest loc iti poate oferi o privfeliste minunata, nenumarate flori frumos colorte Gradina de Iarna, Stadionul Olimpic, Opera Nationala si districtul Linnunlaulu.

Plaja Hietaniemi
Multi cred ca vremea din Finlanda este prea rece pentru inot. Nu, in timpul verilor calduroase, cele 310 insulite sunt luate de asalt de localnici si de turisti, cea mai populara plaja este Hietwniemi. Daca este prea aglomerata pentru dumneavostra aceasat plaja, atunci incercati alte plaje mari din Seurasaari. Plajele sunt o atractie pentru intreaga familie.

Muzeul de pe insula Seurasaari
Seurasaari este o insula, dra nu o insula oarecare, e o insula pe teritoriul careia se intinde un muzeu, acesta fiind unul dintre atractiile cela mai cunoscute ale orasului Helsinki. Muzeul in aer liber din Seurassari arata traditiile finlandeze si cladirile, din anul 1700 pana in 1900, aici sunt si magazine pentru vizitatori, se desfasoare chiar si cateva evenimente la care participa intrega familie, in timpul verii. Este un loc minunat unde ai putea sa-ti pertreci vacanta de Craciun si Pasti.

Parcul de distractii Linnanmaki
Este un parc care atrage intreaga familie, in special copiii, aici se desfasoara anual "Carnavalul Luminilor" in luna octombrie. Parcul pune la dispozitie 40 de carusele, trenulete si montagne russe, plus alte atractii specifice. Cea mai deosebita dintre acestea este roller coasterul din lemn Vuoristorata - un simbol al parcului si prima atractie a acestuia.

Gara Centrala din Helsinki
Una dintre cele mai cunoscute atractii ale orasului este Gara Centrala, deschisa inca din anul 1919. Astazi aceasta statie este considerata ca fiind una dintre cele mai frumose cladiri, datorita arhitecturii sale admirabile.
Sursa: www.nordic.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu