luni, 29 august 2011

Creta - Acasa la Zeus


Scaldata de apele Mediteranei, situata la intersectia a trei continente – Europa la nord, Asia la est si Africa la sud, Creta este cea mai mare dintre toate insulele Greciei si unul dintre acele locuri unde Natura s-a dezlantuit in tot si in toate: munti impunatori, vai abrupte, pesteri misterioase, campii fertile, vegetatie luxurianta, mare calma, furtuna, clima blanda. O insula a contrastelor, diversa si multiforma, un amalgam de civilizatii si ultim bastion al elenismului in Mediterana de sud.


Legendele antichitatii clasice grecesti au binecuvantat Creta cu privilegiul de a fi locul de nastere al lui Zeus, locul de botez al Europei si insula protejata si patronata de Sfantul Mina… Istoria porneste pe aceste meleaguri din timpuri stravechi, de la aparitia si dezvoltarea civilizatiei minoice, care a inflorit pe insula vreme de 1150 ani (2600-1450 i. Hr.), pana la invazia aheeana. In timp ce vechii egipteni erau infricosati de Marele Albastru, cum denumeau cu teama Marea, corabiile civilizatiei minoice strabateau fara tema Mediterana pentru a calatori si a face comert. In acea perioada, influenta culturala a popoarelor care au intrat in contact cu minoanii a dus, intr-un final, la nasterea a ceea ce istoricii denumesc “prima civilizatie aristocrata a Europei”.

In ciuda trecutului dramatic si tumultuous, oamenii Cretei sunt celebri in lumea intreaga pentru ospitalitatea lor debordanta. Aici, a fi ospitalier inseamna sa dai fara sa te astepti la ceva in schimb. Descrierea cea mai apropiata de relaitate a locuitorilor Cretei este facuta de reputatul Frankis Bishop intr-o nota personala din jurnalul sau:
“Cretanii sunt oameni cu adevarat extraordinari carea au factut fata cu incapatanare in si inversunare celor peste 400 de ani de robie turceasca. Curajul amestecat cu un spirit neabatut de libertate, aproape rebel, o vioiciune a spiritului, un limbaj expresiv plin de imagini, spontaneitate, atractie catre orice aventura a vietii, o dorinta nebuna de libertate, toate aceste trasaturi unice merg mana in mana cu o dointa nesatioasa de a brava cu orice ocazie…Acest pamant fertil a dat nastere celor mai valorosi oameni, potriviti pentru tot, pentru Biserica, pentru stat, stiinte, litere, economie si razboaie”.

Pentru a cunoaste cu adevarat Creta trebuie sa vezi cat mai multe din ceea ce iti ofera cu generozitate insula. Nu iti va fi deloc greu pentru ca numai in Heraklion, cel mai important oras de pe insula, sunt sute de agentii de inchiriat masini si un sistem original de autobuze – albastre pentru servicii de transport de tip Intercity si verzi pentru excursiile spre satele si provinciile Cretei. Creta gazduieste doua mari porturi, cel din Heraklion si portul orasului Souda. Porturile din Rethymno, Agios Nikolaos si Sitia sunt mai mici, dar mult mai pitoresti. In 1645, turcii au debarcat pe insula, si au incercat sa cucereasca capitala Heraklion dar, datorita curajului venetienilor, aceasta a rezistat asediului vreme de 21 de ani.

Tot la Heraklion s-a nascut Nikos Kazantzakis, cel mai mare scriitor grec modern, si autorul capodoperelor literara Zorba Grecul si Raport catre El Greco - acesta din urma un omagiu adus atat copilariei si tineretii sale cretane, cat si o evocare a celui mai mare pictor grec, Domenikos Theotokopoulos, cunoscut sub pseudonimul El Greco. Acest mare artist si-a trait ultima parte a vietii la curtea regelui spaniol Filip al II-lea.

Nu trebuie ratata nici vizitarea celorlate trei mari orase ale insulei: Rethymno, Chania si Aghios Nikolaos. Palaltul regelui Minos din Knossos este cel mai important vestigiu antic al Heraklionului, alaturi de Muzeul de Arheologie si de pestera Dikteon, unde se spune ca s-ar fi nascut insusi Zeus, stapanul din Olimp. Orice vizitator al locului de bastina al lui Zeus, portul din Chania, castelul venetian din Rethymno, iar amatorii de privelisti salbatice si versanti periculosi, vor fi cuceriti definitiv de salbaticia stancilor si cheilor Samaria, prima rezervatie naturala din Creta. Merita amintit ca turismul din Creta contribuie cu aproape 20 % la PIB-ul Greciei.
Sursa: http://www.descopera.ro/calatoria-virtuala/mediterana/4614890-creta

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu