joi, 11 august 2011

Palate de poveste din India (II)


Taj Mahal, legendarul mausoleu al lui Shah Jahan, tributul iubirii care a schimbat istoria prin faptul ca acest monument nu are nevoie de cuvinte pentru a spune povestea de dragoste al celor doi. Este suficient sa-l vezi si vei simti cum un fior te trezeste din visare, cum vantul iti sopteste, florile iti canta, soarele iti zambeste, iar apa iti oglindeste imaginea sticloasa a cuplului ce a vrajit omenirea. Agra, orasul Taj-ului, cea mai frumoasa "coroana" din cate exista, traieste astazi datorita lui, pentru ca este marturia eterna a unui indragostit, iar daca dragostea nu invinge totul, atunci cu siguranta o face timpul. Dar iata ca a rezistat testului timpului si radiaza si acum mandru de statornicia sa. A fost recompensat in 1983 pentru aceasta de UNESCO, fiind cel mai cunoscut monument din India.

Maharaja Palace reprezinta de fapt o serie de palate din Vadodara. Cea mai impresionanta cladire este Lakshmi Vilas Palace, recunoscut ca fiind cel mai mare edificiu din secolul al XIX-lea de acest tip din tara si de patru ori de marimea Palatului Buckingham. Accesoriile de genul liftului si a interiorului sunt reminescente ale unei mari case de la tara din Europa. A ramas resedinta familiei regale care a continuat sa fie respectata de catre locuitori. Holul sau darbar-ul ornamentat, care este adesea locul unde au loc concerte si alte evenimente culturale, are podeaua din mozaic venetian, geamurile din sticla belgiana, iar peretii cu decoratiuni complicate din mozaic. In afara holului este o curte in stil italian cu fantani arteziene. Maharaja a construit o linie ferata in miniatura care inconjoara gradina de mango din complexul palatului cu care isi lua copiii de la scoala la principalul palat. Locomotiva a fost recent reconditionata de prezentul maharaja, si poate fi vazuta la intrarea in muzeu.

Palatul din Mysore este situat in Mysore, sudul Indiei. Mysore este adesea descris ca orasul palatelor. Palatul cel mai vechi si mai impunator a fost construit la sfarsitul secolului al XIX-lea, daramat, reconstruit si finalizat in 1940. Desi vizitarea palatului este permisa, fotografiile in interior sunt interzise si este obligatoriu ca incaltamintea sa fie lasata la intrare.


Shree Chhatrapati Shahu Museum, Kolhapur este un muzeu din statul indian Maharashtra. Isi are sediul in palatul construit in 1881. Costumele, armele, bijuteriile, trofeele si alte obiecte de interes sunt expuse spre incantarea vizitatorilor.

Complexul Padmanabhapuram Palace este situat la fortul Padmanabhapuram, in Tamil Nadu. Complexul este in interiorul unei fortarte vechi de granit. Palatul se afla la poalele dealurilor Veli, care formeaza o parte din Ghatii de Vest. Raul Valli curge alaturi. Palatul continua sa ramana un exemplu al arhitecturii traditionale a Keralei. Complexul Padamnabhapuram Palace are cateva elemente specifice: turnul cu ceas adaposteste un ceasornic vechi de 300 de ani care inca mai functioneaza; un imens hol, azi gol, care poate gazdui in jur de 1000 de oaspeti, unde aveau loc ceremonialurile cu diverse ocazii de bun augur; un pasaj secret care acum este inchis, prin care regele si familia sa puteau pleca in taina catre un alt palat situat la cativa kilometri distanta.

Rambagh Palace din Jaipur, Rajasthan este fosta resedinta a maharaja-ului din Jaipur, acum hotelul de lux Taj. Preferat de celebritati si vedete din lumea sportului de pe tot globul, este considerat unul dintre cele mai bune hoteluri de pe mapamond.


Samode Palace, Samode Haveli si Samode Bagh (gradina) sunt cladiri si structuri de patrimoniu din Rajasthan. Fiecare au o istorie de cateva secole si prezinta fuziunea dintre stilurile rajasthani si mogul in arta si arhitectura. Toate se afla in vecinatatea orasului Jaipur. Multe case de productie de filme indiene au ales sa filmeze aici, iar ecranizarea cartii, The Far Pavilions (Pavilioane Indepartate - 1984), s-a realizat tot pe acest domeniu.


Autor: Hilda-Hedvig Varga Sursa: http://travel.descopera.ro/8330563-Cele-mai-frumoase-19-forturi-si-palate-ale-Indiei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu