joi, 11 august 2011

Zakynthos – Insula greceasca idilica


Despre Zakynthos se spune ca a fost insula preferata de Artemis si Apollo pentru peisajele sale idilice, pentru minunatele plaje nisipoase, apele adanci, clare si albastre, pesterile de la malul marii, apusurile magice si climatul bland. Homer in "Odiseea" o numea “Insula Impadurita”, venetienii au alintat-o "Floarea Orientului".

Zakynthos este si o insula a contradictiilor – munti cu paduri de pin, campii fertile, numeroase plaje, foarte diferite si greu de numarat, coaste impozante care au dus la formarea pesterilor, cum ar fi de exemplu minunata Pestera Albastra din nord-vestul insulei.
Climatul este bland, mediteraneean, cu ploi bogate, dar si cu soare in timpul iernii, vegetatia este bogata, mereu verde, ceea ce justifica denumirea de “Fior di Levante”, iar maslinele, citricele si strugurii sunt la mare cautare.

Insula Zakynthos este vestita pentru frumusetea plajelor sale largi si nisipoase ( din Vassilokos, Laganas, Kalamaki, Tsilivi si Alykes) si pentru broastele testoase Caretta - Caretta, specie protejata de lege. In golful Laganas, guvernul grec a creat Parcul National Marin pentru a proteja aceasta specie.

Insula a fost descoperita de Zakynthos, fiul lui Dardanos - regele Troiei, a fost stapanita de Ulysse, regele Itakai, ocupata apoi pe rand de macedonieni, romani, britanici, venetieni, francezi, italienii din Napoli, turci care au stapinit-o si au influentat-o in dezvoltarea sa, lasandu-si amprenta asupra culturii, arhitecturii si stilului de viata. A urmat apoi “valul modern” de cotropiri : francezi (1797), rusi si turci (1799-1807), imperiul francez (1807-1814), britanicii(1814-1864). La 21 mai 1864, insulele grecesti din Marea Ionica s-au unit sub steagul Greciei; imnul national “Oda Libertatii” fiind scris de poetul national al Greciei, originar din Zakynthos.

Zakynthos este o insula cu un trecut bogat, este insula muzicii, poeziei si ospitalitatii. Taramul natal al lui Dionysios Solomos, poetul national grec, a lui Hugo Foscolo si Xenopoulos, ea a avut si pastreaza si astazi un grad ridicat de activitate culturala. Influentele venetiene si traditiile grecesti confera insulei specificitate. In plus, datorita variatelor forme de arta care au fost cultivate si dezvoltate aici, Zakynthos este denumita si “Florenta de est”. Concerte si alte manifestari culturale sunt organizate in fiecare an pe insula.

Cele mai importante biserici si manastiri pe care va propunem sa le vizitati sunt : Catedrala Agios Dionysos – cea mai mare si frumoasa din insula, singura care a scapat intacta dupa cutremurul din 1953 cu o canpanila ce aminteste de Bazilica San Marco din Venetia, in care se gaseste sicriul cu Sf. Dionysos, patronul orasului;

Agios Keriotissas construita pe locul unde a fost gasita icoana facatoare de minuni; se spune ca orice tentativa de a muta icoana a fost zadarnica; Agia Mavra – a doua biserica ca importanta in insula; Agios Dimitrios – cu o placa in dialect dorian, provenind de la Templul Artemisei; Agios Ioannis Thelogou – contruita pe ruinele Templului Artemisei; Panagia tis Eleftherotrias – manastire de femei, construita in 1961;

Agios Nikolaos - cu interiorul in rosu si verde si cu un frumos iconostas; Panagiatis Anafonistrias - dupa un naufragiu, locuitorii au gasit o icoana a fecioarei cu pruncul in brate - pentru aceasta, ei au construit o capela si o manastire; Agios Penteleimonas – are un put de apa in interior, sub altar, credinciosii o folosesc pentru vindecare; Agios Nikolaos Megalowati - Icoana Sfantului Nicolae de pe sol, de langa iconostas a fost gasita exact in acelasi loc, oamenii doar i-au adaugat rama de argint care o inconjoara; Agia Marina – dedicata Sf. Marina.

Plajele sunt pe toate gusturile: agolomerate sau ascunse si intime, cu nisip auriu sau pietricele albe marunte, unele late, altele mai inguste, frumoase si unele nu foarte aglomerate; de cele mai multe ori sunt inconjurate de munti, coaste stancoase, insulite rasfirate in apele turcoaz, golfuri pitoresti, paduri bogate, grote ascunse si stanci austere peste care se ridica in aer un miros placut si puternic de la crinii de mare ce cresc pe langa plaje.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu