miercuri, 19 ianuarie 2011

Mont-Saint-Michel, Normandia

Le Mont-Saint-Michel este o stanca granitica (78 m inaltime) in Golful Saint-Malo (NV Frantei) din Marea Manecii, unde se manifesta cel mai reprezentativ fenomen de flux si reflux: in timpul fluxului este insula, comunicatia cu teritoriul continental fiind intrerupta, iar in timpul refluxului devine peninsula, o limba de nisip iesind de sub ape.

Minune a Occidentului, asezata la limita dintre Bretania si Normandia, aceasta mica insula de granit are perimetrul de 900 de metri.

Mareele, in zona Muntelui Saint-Michel, sunt deosebit de spectaculoase, printre cele mai puternice din Europa, avand amplitudinea de pana la 15 metri. La echinoctii, in timpul refluxului, marea se retrage pana la cincisprezece, chiar optsprezece kilometri, iar fluxul este printre cele mai inalte din lume. Este un spectacol impresionant si de neuitat al naturii!

Stanca este ocupata de un sat (41 locuitori) si o manastire fortificata (ridicata incepand cu secolul al VIII-lea, pana prin secolele al XII-lea - al XIV-lea). A jucat un rol important in istoria Frantei, fiind singurul loc care nu a putut fi cucerit de armatele engleze in timpul „Razboiului de 100 de ani”. In prezent, constituie unul din locurile cele mai vizitate din Franta, (cu 3.200.000 de vizitatori anual). O sosea pietruita asigura, in ultima vreme, legatura permanenta cu tarmul Bretaniei.

Iata ce scria poetul Victor Hugo, cu putin inainte de moarte: „Muntele Saint-Michel este pentru Franta ceea ce Marea Piramida este pentru Egipt. Trebuie sa-l protejam de orice mutilare. Trebuie ca Muntele Saint-Michel sa ramana o insula. Trebuie protejata cu orice pret aceasta dubla opera a naturii si a artei”.

Din anul 1979, Mont Saint-Michel se afla pe lista patrimoniului mondial cultural UNESCO.

Sursa: wikipedia.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu