marți, 11 ianuarie 2011

Stavanger, Norvegia – Fiorduri si plaje superbe

Cat de pretiosi imi sunt colegii! Am avut confirmarea de la o colega care mi-a sugerat o destinatie incredibila. (Merci Miha)

Regiunea Stavanger, din sud vestul Norvegiei ofera numeroase atractii pitoresti: fiordul Lysefjord, plaja Solastranda sau muntii Preikestolen si Kjerag sunt doar cateva dintre acestea.

Fiorduri superbe
Fiordurile norvegiene au fost cotate printre destinatiile turistice cele mai frumoase din lume. Intr-un sondaj al celor mai populare obiective din Patrimoniului Mondial realizat de National Geographic Traveler Magazine si Centrul National Geographic pentru Dezvoltare Durabila, fiordurile din vestul Norvegiei au iesit castigatoare.

Regiunea Stavanger are cateva fiorduri superbe. Unul dintre cele mai renumite fiorduri din regiune este Lysefjord. Fiordul are 42 de kilometri lungime, cu ziduri stancoase care coboara aproape vertical, 1.000 de metri, in mare. Fiordul nu este numai lung si ingust dar in unele locuri adancimea sa este egala cu inaltimea coastelor sale.

Poti privi acest fiord magnific intr-o croaziera, pornind din Stavanger. Acesta este fara indoiala unul dintre punctele culminante ale atractiilor naturale norvegiene.

Munti maiestuosi
Lysefjord este gazda altor doua alte atractii majore: masivele Preikestolen si Kjerag.

Preikestolen este situat la 600 de metri deasupra nivelului marii, poate fi vazut din Lysefjord, dar panorama este si mai impresionanta de sus. Dupa o escaladare spectaculoasa de doua ore vei avea o vedere magnifica asupra fiordului.

Kjerag este o alta atractie majora din zona. Cel mai inalt varf se afla la 1110 de metri deasupra nivelului marii, dar versantul nordic al Lysefjord atrage majoritatea vizitatorilor. Peretele muntelui are 984 de metri si se afla langa celebra Kjeragbolten, o stanca ce leaga altele doua intr-un mod spectaculos. Este nevoie de o drumetie de doua ore si jumatate pana la Kjerag. Fii pregatit insa pentru o excursie obositoare, care merita insa efortul.

Cascada Månafossen
Daca iti plac drumetiile vei fi incantat sa ajungi la cascada Månafossen; aceasta are o cadere libera de 92 de metri, fiind cea mai inalta cascada din Norvegia. Cascada este protejata si este una dintre cele mai mari atractii din regiunea Rogaland.

Plaje incantatoare
Regiunea Stavanger nu ofera doar fiorduri frumoase si munti maiestuosi, dar si plaje uimitoare. Aici te poti plimba pe cele mai lungi plaje de nisip din Norvegia. Sunday Times a clasat Solastranden ca cea mai deosebita a sasea plaja din lume.

Jurnalistul David a fost atat de entuziasmat incat a evaluat plaja inaintea celor din Spania si Thailanda. Petrece putin timp aici pentru a face orice iti place - plaja, inot, surfing sau kiting. Farurile de-a lungul dar si din largul coastei sunt deschise pentru turisti, iar unele dintre ele ofera cazare si hrana.

Sursa: www.visitnorway.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu