joi, 6 ianuarie 2011

Domul din Milano - un poem in marmura

Descrierea din titlu ii apartine celebrului autor american Mark Twain, calator prin Italia in secolul al XlX-lea.

Domul din Milano, in italiana Duomo di Santa Maria Nascente, este catedrala Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Milano.

Cu o suprafata de 1200 mp, catedrala milaneza, una dintre imaginile emblematice ale Italiei si ale Europei, este cel de-al treilea edificiu bisericesc romano-catolic ca marime din lume, dupa Bazilica San Pietro din Roma si catedrala din Sevilla. Podoaba cu totul unica a arhitecturii gotice, domul din Milano are o capacitate de peste 40.000 de locuri si o lungime de 157 m.

Este una dintre catedralele occidentale a caror constructie s-a intins pe durata a catorva secole. inceputa in 1386 si incheiata in 1887, ea domina astazi piata centrala din Milano, fiind un simbol al puterii economice pe care aceasta capitala a Lombardiei, poarta de intrare a comertului ce traversa Alpii, l-a reprezentat timp de veacuri.

Maiestuozitatea si formele estetice ale catedralei sunt graitoare: detaliile sculpturale ale celor 135 de turle, dintre care cea mai inalta atinge 109 metri, si cele peste 2000 de statui, sunt foarte atent executate, la fel si marile ferestre ale cladirii, considerate a fi cele mai mari din lume.

Constructia propriu-zisa a inceput in 1386 la initiativa arhiepiscopului Antonio de Saluzzo, intr-un stil gotic tarziu, cu specific mai degraba francez decat italian. Munca a continuat timp de secole, turnul principal fiind impodobit in 1762 cu o statuie policroma a Fecioarei Maria, careia i-a fost dedicat de la inceput domul milanez. Interiorul nu este mai putin frapant.

Cinci nave gigantice, separate de stalpi de piatra artistic sculptati, sunt incadrate de ferestre cu vitralii executate cu mare maiestrie. Absida, partea cea mai veche a catedralei, include trei ferestre in forma de roza, realizate de Filippino de Modena, intr-un mod ce ne dezvaluie complexitatea sculpturii din secolul al XlV-lea.

Poetul romantic englez Percy Shelley, calator in Italia la inceputul secolului al XVIII-lea, afirma ca interiorul domului este cel mai bun loc pentru a citi "Divina Comedia". Dar, doar cu putin timp inainte, domul fusese martorul unui eveniment cu totul opus explorarii lumii celeste a lui Dante, mai exact catedrala fusese aleasa de Napoleon pentru a fi incoronat rege al Italiei.

Actualmente, Domul din Milano este un obiectiv nelipsit in agenda turistica al fiecarui vizitator ce paseste in vechiul oras italian, dar si un lacas de cult crestin in are messa se savarseste duminical.
Sursa: Wikipedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu