vineri, 21 ianuarie 2011

Calatorie la Samarkand

Despre Samarkand am citit pentru prima data in basmele arabesti atat de dragi mie datorita decorurilor imaginate pentru celebrele 1001 de nopti.

Samarkand, supranumit de catre istorici si poeti "Roma din Est”, se afla in Uzbekistan, la 275 km de capitala Taskent.

Samarkand este al doilea oras ca marime din Uzbekistan si este de aceeasi varsta cu Roma, Atena si Babilon, adica mai mult de 25 de secole.

Vechi manuscrise arabesti se refera la oras ca la "Bijuteria Estului", europenii l-au numit "Taramul oamenilor de stiinta". Un oras maiestuos si frumos, Samarkand este orasul legendelor.
Cand Alexandru cel Mare l-a vazut pentru prima data, a exclamat: "Am auzit ca orasul este frumos, dar niciodata nu m-am gandit ca ar putea fi atat de frumos si maiestuos".

Unul dintre cele mai romantice nume ale popasurilor comerciale aflate pe Drumul Matasii, Samrkand pastreaza inca arhitectura care l-a facut un remarcabil avanpost al civilizatiei medievale.

Importanta orasului Samarkand la istoria si cultura omenirii este acum recunoscuta de ONU, UNESCO si OMC, care colaboreaza pentru a promova turismul in regiune.
Domurile turcoaz din Samarkand reprezinta printre cele mai insemnate simboluri arhitecturale ale lumii. Atractia principala o constituie Registan, o piata uriasa, incadrata de trei madrassah – scoli medicale si religioase – din secolul al 16-lea. Piata Registan impresioneaza prin aliniamentul de cladiri turcoaz - Ulugbek Madrasah, Sherdor si Tilla Qori. Piata este considerata o bijuterie arhitectonica, reprezentare de seama a artei islamice.

Monumentele sunt decorate cu cele mai minutioase si delicate modele pe care le poti imagina: motive florale, caligrafice si geometrice in culori orbitoare (albastru,verde si auriu). Dimensiunea si frumusetea monumentelor din Samarkand iti taie rasuflarea.

Alt sit istoric important este Mausoleul lui Tamerlan, unul dintre marii cuceritori ai istoriei, care a facut din Samarkand orasul iubit de poeti si de calatori. Formele impunatoare si liniile arhitecturale si modelele cu mozaicuri colorate face din acest mausoleu un monument unic de arhitectura medievala. Cupola celebrul mausoleu domina centrul orasului. O placa masiva de jad verde, aflata la baza mausoleului Tamerlan a fost declarata cea mai mare din lume.

Inspirat de frumusetea locurilor, unul dintre poetii antici a declarat:

Poti calatori prin toata lumea, poti privi piramidele si admira zambetul Sfinxului;
Poti asculta sunetul vantului in briza Marii Adriatica si poti ingenunchea cu respect la ruinele de la Acropole, poti fi orbit de Roma cu Forumul si Colosseum-ul sau, poti fi fermecat de Notre Dame din Paris sau de vechiul dom din Milano;
Dar daca vei ajunge sa vezi cladirile din Samarkand, veti fi incantat pentru totdeauna de magia sa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu