luni, 3 ianuarie 2011

Concertul de Anul Nou din Viena

Concertul de Anul Nou al Orchestrei Filarmonice din Viena este un concert ce are loc in fiecare an in dimineata zilei de 1 ianuarie la Viena in Austria. Este televizat in jurul lumii la o audienta estimata de aproximativ 1 miliard de telespectatori in 44 de tari.

Muzica este in principal cea a familiei Strauss (Johann Strauss I, Johann Strauss II, Josef Strauss si Eduard Strauß). Florile care decoreaza sala de concert Wiener Musikverein sunt donate anual de catre orasul San Remo din Italia.

Concertul se termina totdeauna cu o serie de bis-uri dupa programul principal. Apoi muzicienii ureaza in cor audientei un an nou fericit si incheie concertul cu Valsul Dunarea Albastra al lui Johann Strauss II urmat de Marsul lui Radetzky. In timpul acestei ultime piese, audienta aplauda in ritmul melodiei iar dirijorul se intoarce sa dirijeze audienta in locul orchestrei. O schimbare fata de organizarea traditionala a sfarsitului concertului in perioada recenta a avut loc cu ocazia concertului in 2005 dirijat de Lorin Maazel, cand programul s-a terminat cu valsul 'Dunarea Albastra' in semn de respect fata de victimele Cutremurului din Oceanul Indian din 2004.

Primul concert a avut loc in 1939 (pe 31 decembrie al acelui an) si a fost dirijat de Clemens Krauss. In 2006, nu pentru prima data in istoria concertului de anul nou, a fost interpretata o partitura de Mozart: uvertura Nuntei lui Figaro.

Pretul biletelor variaza intre 30 de euro şi 940 de euro. Insa, din cauza numarului prea mare de persoane care doresc sa participe la concert, biletele se obtin numai prin tragere la sorti. Aceasta are loc la inceputul fiecarui an. in acest fel, toata lumea are şanse egale de a obtine un bilet.

In ciuda regulilor stricte, multe dintre locurile din sala de concert sunt rezervate de familiile importante din Austria, care işi transmit dreptul de a participa la concert din generatie in generatie.

Un fragment absolut minunat din mult asteptatul Concert de Anul Nou de la Viena. Anul acesta, la pupitrul orchestrei Filarmonicii vieneze s-a aflat dirijorul Franz Welser-Möst.

Valsul "Viata mea e veselie si iubire", semnat Joseph Strauss, in interpretarea solistilor baletului Operei de Stat din Viena, coregrafia Patrice Bart.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu