duminică, 9 ianuarie 2011

Paestum - orasul antic al zeilor

Paestum este un oras antic din Magna Graecia, sacru pentru Poseidon dar devotat si zeitelor Hera si Atena. Teritoriul sau este inca inconjurat de ziduri grecesti, inlocuite ulterior de cele romane.

Este situat in regiunea Campania, provincia Salerno, Italia, la aproximativ 30 km sud de capitala provinciei (97 km sud de Napoli), in apropiere de coasta Golfului Salerno.
Orasul a fost fondat la sfarsitul secolului VII i.Hr. de catre colonistii greci din Sybaris (Sybaris), sub numele de Poseidonia. Bogatia orasului este documentata de constructiile din secolele al VI-lea si al V-lea i. Hr.

Dupa secolul XI, Paestum a fost complet uitat, fiind redescoperit abia in secolul al optsprezecelea, aproape simultan cu orasele romane Pompei si Herculaneum.
Dintre marile temple ale caror ruine sunt bine conservate pana in zilele noastre se remarca:

Templul Herei: cunoscut sub numele de "Bazilica lui Herathos" (cca. 540 i.Hr.), a fost unul dintre cele mai mari temple grecesti construite in piatra. Este cel mai vechi dintre cele trei temple din Paestum si poarta insemnele arhaice in anumite caracteristici structurale, cum ar fi coloanele, excluse ulterior din arhitectura canonica.

Templul lui Neptun: in realitate si acesta dedicat Herei, prezinta forme mature asemanatoare celor din templul lui Zeus din Olimp.

Templu Atenei (aprox. 500 i.Hr.), cunoscut anterior ca Templul lui Ceres, este cel mai mic dintre temple, construit intr-o combinatie de stiluri doric si ionic (coloane si vestibul).

Heraion: un sanctuar antic dedicat zeitei Hera.

Zonele publice cuprindeau: Forumul (Templul Pacii, Bazilica, Sanctuarul), Agora (Pietele Heeron si Ekklesiasterion si amfiteatrul Roman.

Paestum este in prezent o statiune balneara, cu o plaja de nisip de 12 km lungime, marginita de pini, cu vedere la Marea Tireniana.

Muzeul din oras gazduieste o colectie importanta de obiecte antice grecesti din sudul Italiei. Printre aceste multe nave, arme si picturi. Cele mai importante sunt picturile de la Mormantul unui scafandru (480-470 i.Hr.), unicul exemplar de pictura clasica greaca din Magna Graecia, care interpreteaza trecerea de la viata la moarte, ca saltul unui scafandru in apa, mister si adanc.

Sursa: http://it.wikipedia.org/wiki/Paestum

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu