luni, 24 ianuarie 2011

Baku, Azerbaidjan – Orasul Zeilor

Baku, capitala si cel mai mare oras din Azerbaidjan, este situat in partea sudica a Peninsulei Apsheron (Abseron alte surse), pe malul vestic al Marii Caspice .

Numele Baku inseamna "Orasul zeilor", ceea ce reflecta o oarecare realitate daca ar fi sa consideram spusele Profetului Zoroastru (Zarathustra), al carui tata se spune ca a venit din Peninsula Apsheron, unde a petrecut 20 de ani traind intr-o pestera luminata de o flacara supranaturala. Mentionat pentru prima data in secolul al V-lea, orasul Baku are cel putin 2000 de ani de existenta.

Capitala se constituie din trei parți: Vechiul Oras (Ichari Shahar), Noul Oras si orasul construit de fosta Uniunea Sovietica.

Orasul fortificat Baku dezvaluie dovezi de civilizatie zoroastriana, sasaniana, araba, persana, shirvani, otomana si rusa, intr-un mix si o continuitate culturala inedita. Din acest motiv aceasta parte a orasului a fost integrata in Patrimoniul Universal UNESCO.
Cele mai multe dintre ziduri, consolidate dupa cucerirea rusilor din 1806, supravietuiesc inca. Vechiul Oras (Ichari Shahar) a pastrat o mare parte a zidurilor sale de aparare din secolul al XII-lea.
In interior se afla strazile inguste, intortocheate, pitoresti, un labirint de alei inguste (1,5 m latime) special concepute pentru a contracara vanturile puternice venite din largul Marii Caspice.

Turnul Maiden Tower, recunoscut ca simbolul arhitectural dominant al orasului Baku (Giz Galasy) este construit peste structurile anterioare datand din secolele VII-VI i. Hr. Desi structura apare ca o fortareata, este accesibil pe latura de nord, unde exista o scara abrupta de piatra, circulara, in interiorul zidurilor exterioare. Turnul, cu o inaltime de aproximativ opt etaje, se deschide pe acoperis si ofera o vedere spectaculoasa a intregii capitale.

Palatul Shirvanshahs, datand din secolul XV este una din perlele arhitecturii Azerbaidjanului.

Merita o vizita si Caravanserais (echivalentul hotelurilor din secolele trecute, unde caravanele de camile se opreau de-a lungul vechilor rute comerciale).

Orasul modern se intinde pana la Golful Baku. Printre localitatile apartinand orasului se afla cateva insulele din golf si o insula construita pe piloni, in Marea Caspica, la 100 km de Baku. Noul oras, aflat in sudul localitații, a fost construit dupa inceperea exploatarilor masive de petrol acum un secol si are o arhitectura beaux-arts interesanta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu